Acasă Uncategorized ULTIMA ORĂ! Modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care...

ULTIMA ORĂ! Modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevede alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al SA „Energocom”, aprobate de Parlament

0

Parlamentul a votat în ultima lectură modificarea legii Bugetului de Stat 2021. Documentul a fost adoptat în regim de urgență ca urmare a necesității alocării mijloacelor bănești pentru achitarea plăților curente către Gazprom pentru gazul furnizat către R.Moldova în perioada octombrie-noiembrie. Proiectul de lege a fost susținut de 60 de parlamentari.

„Prin aceste modificări Guvernul țintește rezolvarea a două probleme majore: îndeplinirea condițiilor impuse de Gazprom și Moldovagaz pentru a evita sistarea livrării gazelor în timp de 48 de ore și a susține acest flux de numerar pentru Moldovagaz ca să poată fi achitat către Gazprom. A doua problemă este legată de îmbunătățirea situației Termoelectrica care, de asemenea, face parte din complexul energetic al R. Moldova și contribuie semnificativ la menținerea stabilității energetice a R. Moldova (…)”, a declarat Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor.

Potrivit documentului, partea de venituri a bugetului de stat va fi majorată cu 767,8 milioane de lei, din costul încasărilor din impozite și taxe – 700 de milioane de lei și alte venituri – 67,8 milioane de lei. Partea de cheltuieli va fi majorată cu 421,7 milioane de lei, din contul prevederii alocațiilor suplimentare în sumă de 461,7 milioane de lei și diminuării alocațiilor în sumă de 40 milioane de lei.

De menționat că, Gazprom a informat zilele trecute autoritățile de la Chișinău despre sistarea livrării gazelor naturale, în cazul în care, în decurs de 48 de ore, nu va primi plata datorată pentru data de 22 noiembrie pentru gazul furnizat.

Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că pentru achitarea datoriilor către Gazprom vor fi folosiți banii alocați anterior de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale întreprinderii „Energocom”, care au rămas necheltuiți. Este vorba de 1,4 miliarde de lei.

Ca urmare, R.Moldova s-a adresat către Gazprom cu o solicitare de a nu sista livrarea gazelor naturale, promițând că va achita plata pentru gazul consumat în perioada octombrie-noiembrie până la data de 26 noiembrie. Reprezentanții concernului rus au anunțat că au căzut de acord cu cererea respectivă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.