Acasă Justiţie ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea PSRM, privind atribuțiile președintelui R....

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea PSRM, privind atribuțiile președintelui R. Moldova

0

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM prin care s-a solicitat interpretarea mai multor prevederi din Constituție cu referire la atribuțiile președintelui R.Moldova în domeniul desemnării candidatului la funcția de prim-ministru, transmite SafeNews.md cu referire la site-ul instituției.

Deputații PSRM Vasile Bolea și Grigore Novac s-au adresat la CC pentru a primi răspuns la întrebarile:

  • „a) Care este termenul limită în cadrul căruia Președintele Republicii Moldova urmează să facă prima desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru, în cadrul termenului general de trei luni? 
  • b) Refuzul sau inacțiunea Președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat la funcția de Prim-ministru constituie o faptă gravă prin care încalcă prevederile Constituției? 
  • c) Care sunt consecințele cazului în care Președintele Republicii Moldova nu a desemnat candidatura la funcția de Prim-ministru, iar între timp s-a scurs termenul de trei luni? 
  • d) Care sunt consecințele cazului în care Președintele Republicii Moldova a desemnat candidatul la funcția de Prim-ministru ignorând condițiile temporale de 45 de zile de la prima solicitare, precum și în cazul în care refuză să desemneze a doua candidatură? 
  • e) Constituie drept temei de dizolvare a Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului timp de trei luni drept rezultat al refuzului Șefului statului de a desemna candidatul la funcția de Prim-ministru? 
  • f) Care este consecința în cazul dacă Președintele Republicii Moldova, în urma consultării fracțiunilor parlamentare, consideră că mai există șanse reale pentru a învesti Guvernul prin intermediul Parlamentului existent, dar în același timp s-a scurs termenul de 45 de zile?” 

CC a declarat însă inadmisibilă sesizarea acestora.

În acest sens, Curtea a reţinut că scopul oricărei interpretări a normelor constituţionale este să asigure unitatea şi perceperea corectă a conținutului şi sensului lor autentic.

„Interpretarea oficială este obligatorie în cazurile în care incertitudinea nu poate fi soluționată printr-o altă procedură jurisdicțională. Necesitatea interpretării trebuie să fie confirmată prin esenţa problemei de drept rezultată din caracterul neuniform al dispoziţiilor constituţionale. Având în vedere importanţa interpretării dispoziţiilor constituţionale, Curtea Constituţională tratează sesizările din această categorie cu o exigență deosebită”, se arată în decizia CC.

Pe cazul sesizării depuse de deputații PSRM, Curtea a constatat că deşi autorii sesizării au solicitat interpretarea articolelor 85 și 98 din Constituţie, ei nu au demonstrat, printr-o argumentare raportată separat la fiecare normă invocată, în ce măsură acestea sunt neclare şi reclamă o interpretare din partea Curţii.

„Prin formularea unor opinii despre subiectul atribuțiilor președintelui R. Moldova în domeniul desemnării candidatului la funcția de prim-ministru și al dizolvării Parlamentului (numite de autorii sesizării „axiome juridice”), bazate în mare parte pe jurisprudența Curții, și prin adresarea unor întrebări la acest subiect, fără a argumenta neclaritatea acestuia, autorii sesizării nu au demonstrat Curții că problemele puse în discuție le sunt neclare și pretind o interpretare suplimentară a sa”, se maia rată în decizie.

Cu privire la acest gen de sesizări, în jurisprudenţa sa, Curtea a reţinut că necesitatea interpretării trebuie să fie confirmată prin caracterul incert şi neuniform al dispoziţiilor constituţionale

Amintim că sesizarea a fost depusă la CC de către deputații PSRM, la 19 ianuarie curent, la o zi după ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat, după ședința executivului politic al PSRM, că R. Moldova se află într-o incertitudine totală și că situația politică din țară este foarte gravă.

Tot atunci, Dodon a dat ultimatum președintei Maia Sandu ca până la data de 1 februarie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.