Acasă Extern UE își propune relaxarea normelor ecologice pentru unele companii

UE își propune relaxarea normelor ecologice pentru unele companii

0

Comisia Europeană va propune reduceri profunde ale normelor de raportare de mediu ale Uniunii Europene în încercarea sa de a reduce birocrația și de a stimula economia în dificultate a blocului.

Într-unul dintre primele acte legislative majore ale noii Comisii, o cohortă mare de întreprinderi ar putea fi scutită de obligația de a respecta normele de raportare privind durabilitatea corporativă, astfel încât doar cele mai mari întreprinderi să intre sub incidența reglementărilor, se arată în documentul divulgat, scrie Stirileprotv.ro.

Între timp, cerințele de monitorizare a încălcărilor drepturilor omului și ale mediului în lanțurile globale de aprovizionare ale întreprinderilor ar putea fi reduse considerabil în temeiul modificărilor propuse.

Propunerea așteptată cu nerăbdare va fi o ușurare pentru multe întreprinderi îngrijorate că trebuie să respecte standarde complicate de raportare ecologică, dintre care multe se plâng că se suprapun și necesită investiții majore pentru a asigura conformitatea.

Dar grupurile ecologiste și de centru-stânga se vor opune probabil multora dintre modificări, ceea ce va declanșa o luptă în Parlamentul European și între țările membre.

„Dacă se confirmă, acest lucru este nesăbuit”, a declarat sâmbătă Maria van der Heide, șefa politicii UE la ONG-ul ShareAction. „Legile privind durabilitatea concepute pentru a aborda cele mai presante crize – dezastrul climatic, încălcările drepturilor omului, exploatarea corporativă – sunt eliminate în spatele ușilor închise și la o viteză record. Aceasta nu este simplificare, ci dereglementare pură.”

Trei norme principale, simplificate

Așteptat pe 26 februarie, proiectul de lege vizează simplificarea a trei dintre principalele norme ecologice ale blocului care afectează întreprinderile: directiva privind raportarea privind durabilitatea întreprinderilor (CSRD), care obligă întreprinderile să raporteze cu privire la impactul lor asupra mediului și la expunerea lor la riscul climatic; directiva privind due diligence în materie de durabilitate a întreprinderilor (CSDDD), care le obligă să investigheze și să abordeze abuzurile împotriva drepturilor omului și a mediului în cadrul lanțului lor global de aprovizionare; și taxonomia UE, care definește ceea ce contează ca o investiție durabilă.

De asemenea, se așteaptă ca proiectul de lege să includă modificări ale taxei la frontiera carbonului, deși acest lucru nu a fost confirmat în secțiunea divulgată a proiectului de lege.

Conform proiectului divulgat, Comisia propune efectuarea a opt modificări la normele privind diligența necesară pentru a le atenua în mod semnificativ, inclusiv solicitarea adresată întreprinderilor de a se uita doar la furnizorii lor direcți și nu mai departe de-a lungul lanțurilor lor de aprovizionare.

Cine s-ar mai supune reglementărilor

Modificările aduse CSRD, între timp, ar face ca punerea în aplicare a legii să fie amânată cu un an și ar însemna că doar cele mai mari companii – cele cu peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri de 450 de milioane EUR – ar trebui să se conformeze. În conformitate cu legislația existentă, normele s-ar fi aplicat societăților cotate la bursă cu doar 50 de angajați și o cifră de afaceri anuală de 8 milioane EUR începând cu 2026.

Dacă va fi adoptată, această ultimă modificare ar însemna că domeniul de aplicare al CSRD și CSDDD ar deveni același, ceea ce întreprinderile și țările membre au solicitat.

POLITICO a raportat vineri că un proiect anterior de lege cuprindea eliminarea așa-numitei reguli a „dublei materialități” din CSRD, care cere companiilor să raporteze impactul lor asupra mediului, nu doar riscurile pe care schimbările climatice le prezintă pentru sănătatea lor financiară, așa cum se întâmplă în standardele mai tradiționale de raportare privind durabilitatea. Cu toate acestea, secțiunea divulgată a proiectului de lege nu face nicio referire la dubla materialitate.

Odată adoptate, modificările propuse vor trebui aprobate de țările membre în cadrul Consiliului UE și de deputații în Parlamentul European.

Reducerea due diligence

Legea inițială privind due diligence – adoptată în 2024 și care urmează să fie pusă în aplicare progresiv doar începând cu 2027 – impune întreprinderilor să analizeze în profunzime lanțurile lor de aprovizionare pentru a identifica activitățile care dăunează mediului și încalcă drepturile omului și pentru a acționa în consecință.

Conform noilor norme propuse, aceste obligații ar fi reduse radical.

Companiile nu ar mai trebui să se intereseze dincolo de furnizorii cu care au o relație comercială directă. Frecvența la care trebuie să monitorizeze furnizorii ar fi redusă de la o dată la cinci ani, la o dată anuală.

Acest lucru ar „reduce în mod semnificativ sarcinile nu numai pentru societățile incluse în domeniul de aplicare, ci și pentru partenerii lor de afaceri, adesea IMM-uri, care riscă să primească cereri de informații (detaliate) în cadrul acestor exerciții de monitorizare”, se arată în text.

În plus, întreprinderile nu vor mai fi obligate să pună capăt relațiilor cu furnizorii care nu își îmbunătățesc comportamentul.

Comisia dorește, de asemenea, să elimine actualul regim de răspundere la nivelul UE, pentru a „reduce riscul de litigii” pentru întreprinderi. Aceasta ar însemna că tragerea la răspundere a întreprinderilor pentru încălcări ale CSDDD ar exista doar în temeiul legislației naționale.

Modificările propuse limitează, de asemenea, domeniul de aplicare al termenului „parte interesată”, reducând numărul de persoane și comunități pe care întreprinderile trebuie să le ia în considerare atunci când își desfășoară activitatea de due diligence.

Proiectul îndulcește, de asemenea, cerința inițială ca întreprinderile să pună în aplicare un plan de tranziție privind schimbările climatice.

Textul modifică, de asemenea, normele privind modul în care țările membre ar trebui să amendeze întreprinderile neconforme, eliminând cerința din norma existentă ca amenda să fie legată de cifra de afaceri a unei întreprinderi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.