Acasă Extern UE anunță crearea unui Tribunal pentru crimele de agresiune ale Rusiei împotriva...

UE anunță crearea unui Tribunal pentru crimele de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei

0

Uniunea Europeană a anunțat că experți din 37 de țări au ajuns la un acord la Bruxelles privind „fundamentele legale pentru crearea unui Tribunal Special pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei”.

Crima de agresiune, un act separat în dreptul internațional, presupune declanșarea unui război agresiv împotriva unui alt stat. Spre deosebire de crimele de război și crimele împotriva umanității, care pot fi imputate și participanților simpli din orice conflict, crima de agresiune poate fi atribuită doar liderilor unui stat care au decis atacarea unei alte națiuni, transmite DW.

„Atunci când Rusia a decis să înfrunte Ucraina cu tancurile, încălcând Carta Națiunilor Unite, a comis una dintre cele mai grave încălcări: crima de agresiune. Acum, justiția va veni. Justiția pentru Ucraina”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, citată de agenția AFP.

Irina Mudra, adjuncta şefului biroului preşedintelui Zelenski, a subliniat că poporul ucrainean doreşte să îi tragă la răspundere pe invadatori „şi să arate lumii că astfel de crime de război oribile vor avea consecinţe grave”.

„Mesajul (lui Zelenski) este clar. Răul nu trebuie să rămână nepedepsit. Pacea trebuie să fie dreaptă. Ucraina nu poate şi nu va face compromisuri în privinţa justiţiei”, a mai spus Irina Mudra.

Un astfel de tribunal special a fost susținut și de Partidul Laburist din Marea Britanie, care a inclus această propunere în programul său electoral, în cadrul campaniei din vara anului trecut.

Dacă va fi creat, acest tribunal va funcționa independent de Curtea Penală Internațională, însă ideea întâmpină și critici din partea unor experți în drept, inclusiv cei care consideră războiul Rusiei împotriva Ucrainei o crimă de război.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.