Uniunea Europeană a declarat, miercuri, că își recalibrează „cu atenție” relațiile cu Turcia, invocând „evoluții îngrijorătoare” după reprimarea protestelor antiguvernamentale, dar a insistat că Ankara rămâne un partener-cheie, relatează AFP.
În Turcia au loc proteste masive după decizia autorităților de a-l aresta pe popularul primar al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, iar printre sutele de persoane reținute se numără și studenți, și jurnaliști.
„În urma recentelor evoluții îngrijorătoare, trebuie să ne recalibrăm cu atenție contactul, păstrând, desigur, canale deschise pentru a discuta subiecte de interes reciproc, întrucât Turcia este un partener strategic pentru noi”, a declarat Markus Lammert, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
UE se confruntă cu un act de echilibru delicat, în condițiile în care dorește să aprofundeze legăturile de securitate cu Turcia, țară membră a NATO și candidată pentru a intra în blocul comunitar, și în același timp îndeamnă Ankara să susțină valorile democratice ca parte a procesului de aderare.
„Vom continua să ridicăm chestiuni și preocupări legate de statul de drept. Ne dorim ca Turcia să fie ancorată în valorile europene”, a mai spus reprezentantul Bruxelles-ului în cadrul declarațiilor de presă.
Comisarul european pentru extinderea UE, Marta Kos, a anunțat marți că și-a anulat o vizită în Turcia, unde urma să participe la un forum diplomatic și să aibă o întrevedere cu ministrul turc al afacerilor externe, „din cauza a ceea ce se întâmplă” în țară.
Totuși, joi, UE și Ankara vor purta discuții la nivel înalt în privința relațiilor economice, o premieră în ultimii șase ani pe care Lammert a descris-o drept „un pas important”.
La întâlnirea de la Bruxelles va participa și ministrul turc al finanțelor, Mehmet Sinsek.
Relațiile dintre cele două părți s-au înrăutățit în contextul represiunii dezlănțuite de președintele Recep Tayyip Erdogan împotriva adversarilor săi după tentativa eșuată de puci din 2016, dar și al tensiunilor dintre Turcia și Grecia, țară membră a UE, în ceea ce privește explorarea gazelor din Mediterana de Est.
Pe de altă parte, potrivit analiștilor, relația UE-Turcia a devenit mai pragmatică pe fondul războiului din Ucraina, chiar dacă niciuna dintre părți nu recunoaște deschis acest lucru.
De altfel, sursele Financial Times au dezvăluit în martie că secretarul general al NATO, Mark Rutte, i-a încurajat pe liderii UE, în spatele ușilor închise, să interacționeze mai mult cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.