Săptămâna viitoare, Ucraina va cere oficial Uniunii Europene să adopte noi măsuri de amploare pentru izolarea Moscovei, inclusiv confiscarea activelor rusești și impunerea de sancțiuni împotriva cumpărătorilor de petrol rusesc, potrivit unei informații publicate de agenția Reuters, citat de UNIAN.
Această inițiativă vine în contextul în care președintele SUA, Donald Trump, a refuzat recent să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei. Documentul pe care Kievul îl va prezenta Bruxelles-ului include un apel ca UE să adopte o poziție mai agresivă și mai independentă în privința sancțiunilor, având în vedere incertitudinea privind implicarea Statelor Unite.
Documentul, cuprinzând 40 de pagini, conține următoarele propuneri:
Adoptarea unei legislații care să permită confiscarea rapidă a activelor rusești sancționate aflate pe teritoriul UE și redirecționarea acestora către Ucraina;
Persoanele afectate de sancțiuni ar putea apoi solicita compensații din partea Federației Ruse;
Impunerea de sancțiuni secundare împotriva cumpărătorilor de petrol rusesc, inclusiv companii străine care folosesc tehnologie europeană în sprijinul Moscovei.
Reuters subliniază că astfel de sancțiuni secundare, care ar afecta inclusiv India și China, ar reprezenta un pas important pe care Europa nu l-a făcut până acum. Deși Trump a discutat public despre această posibilitate, el a decis în final să nu le impună. Documentul mai prevede și o modificare a modului în care sunt adoptate sancțiunile în UE, pentru a evita ca un singur stat membru să le poată bloca.
După o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, Trump a decis luni să nu introducă noi sancțiuni împotriva Rusiei, fapt care a dezamăgit liderii europeni și autoritățile de la Kiev.
Totuși, UE și Marea Britanie au impus marți un nou val de sancțiuni, iar oficialii europeni discută tot mai deschis despre modalitățile prin care ar putea exercita presiune asupra Moscovei chiar și fără sprijinul Washingtonului.
De la conflictul diplomatic dintre Vladimir Zelenski și Donald Trump din februarie, Ucraina a evitat criticile directe la adresa SUA. Însă în documentul privind sancțiunile, care va fi prezentată UE, se accentuează rolul pe care îl poate juca blocul comunitar în absența unei implicări active a Washingtonului.
Documentul mai afirmă că:
Washingtonul a încetat participarea activă în majoritatea platformelor interguvernamentale legate de sancțiuni și controlul exporturilor;
A fost dizolvată o echipă federală specială care urmărea încălcările regimului de sancțiuni;
Doi posibili pași majori în materie de sancțiuni în SUA – unul pregătit de administrație și altul de senatorul Lindsey Graham, susținător al lui Trump – sunt în așteptare, dar nu este clar dacă vor fi semnați de Trump.
În concluzie, Reuters transmite că această incertitudine a SUA încetinește coordonarea internațională, dar nu ar trebui să slăbească presiunea UE asupra Rusiei. Dimpotrivă, Uniunea ar trebui să-și asume un rol de lider în aplicarea sancțiunilor economice.
„Ucraina este îngrijorată că retragerea Washingtonului din consensul occidental privind sancțiunile ar putea genera ezitări și în rândul statelor membre UE”, a precizat agenția.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.