Acasă Extern Ucraina nu a reușit să organizeze o licitație privind gazele naturale

Ucraina nu a reușit să organizeze o licitație privind gazele naturale

0

Ucraina nu a reuşit să organizeze o licitaţie privind continuarea tranzitului gazelor ruseşti prin teritoriul său. Acest lucru este evidenţiat de datele platformei de tranzacţionare RBP.

Conform calendarului Reţelei europene a operatorilor de sisteme de tranzit de gaze (ENTSOG), ultima licitaţie pentru rezervarea capacităţii cu capacitatea de a garanta tranzitul de gaze pentru întreaga lună ianuarie ar fi trebuit să fie anunţată la 9 decembrie şi organizată la 16 decembrie. Licitaţia nu a fost anunţată şi nu a fost organizată luni.

Actualul contract de tranzit pentru pomparea gazelor din Rusia expiră la 31 decembrie. Cu toate acestea, chiar şi fără prelungirea acestui contract, mecanismul de piaţă al licitaţiilor periodice pentru capacitatea GTS ucraineană, adus în conformitate cu legislaţia europeană în 2019, ar putea asigura continuitatea livrărilor Gazprom prin ruta ucraineană începând cu 1 ianuarie. 

Cu toate acestea, licitaţiile pentru capacitatea de tranzit din ianuarie cu un punct de livrare la staţia de măsurare a gazelor (GMS) Sudja nu au fost niciodată anunţate. În mod similar, licitaţiile pentru primul trimestru, precum şi pentru întregul an 2025 nu au avut loc nici ele anterior.

Conform calendarului ENTSOG din 27 decembrie, operatorii GTS europeni urmează să organizeze licitaţii pentru aşa-numita capacitate întreruptibilă de tranzit în ianuarie. Spre deosebire de capacitatea garantată (fermă), acest serviciu poate fi întrerupt în orice moment dacă transportul devine imposibil din punct de vedere tehnic. În acest caz, rămâne doar rezervarea pe o bază zilnică. Următoarea licitaţie fermă cu o lună în avans (pentru luna februarie) este programată abia pentru 20 ianuarie.

Tranzitul prin Ucraina rămâne singura rută de aprovizionare a Europei Occidentale şi Centrale cu gaze ruseşti prin conducte. Gazprom furnizează, de asemenea, gaze prin Turkish Stream către ţări din sudul şi sud-estul Europei. Gazul de la Gazprom ajunge direct în Moldova şi Slovacia prin ruta ucraineană. Din cauza ameninţării cu întreruperea livrărilor de gaze ruseşti, la 16 decembrie a intrat în vigoare starea de urgenţă în Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.