Acasă Extern Ucraina limitează accesul militarilor și funcționarilor guvernamentali la aplicația Telegram

Ucraina limitează accesul militarilor și funcționarilor guvernamentali la aplicația Telegram

0
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 14: The Logo of cloud-based instant messaging and voice over IP service Telegram is displayed on a smartphone on December 14, 2018 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Autoritățile din Ucraina au dispus limitarea utilizării aplicației Telegram în instituțiile guvernamentale, formațiunile militare și obiectele de infrastructură critică. Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei anunță că decizia a fost adoptată în cadrul ședinței Centrului Național de Coordonare pentru Securitate Cibernetică din 19 septembrie, scrie ziar.md.

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kiril Budanov, a prezentat mai multe date care ar demonstra că serviciile de informații rusești au acces la corespondența personală a utilizatorilor aplicației Telegram, chiar și la mesajele șterse, precum și la datele lor personale.

„Întotdeauna am pledat și continui să pledez pentru libertatea de exprimare, însă subiectul ce ține de Telegram nu este o chestiune de libertate de exprimare, ci o chestiune de securitate națională”, a declarat Budanov.

Reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei au menționat că partea rusă utilizează în mod activ aplicația Telegram pentru comiterea atacurilor cibernetice, răspândirea phishingului și a programelor malware (n.red. phishing – un tip de atac cibernetic care reprezintă o metodă frauduloasă de a obține informații confidențiale prin intermediul unor mesaje sau pagini web false, dar care par a fi legitime), stabilirea locației utilizatorilor, „ajustarea” atacurilor cu rachete etc.

„Pentru a minimiza aceste amenințări, s-a decis interzicerea instalării și utilizării Telegramului pe dispozitivele oficiale ale angajaților guvernamentali, personalului militar, lucrătorilor din sectorul securității și apărării, precum și companiilor care operează obiectele de infrastructură critică. Singurele excepții vor fi acele persoane pentru care utilizarea acestei aplicații de mesagerie face parte din atribuțiile lor oficiale”, a informat Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Discuțiile despre o posibilă interzicere a Telegramului în Ucraina au început în luna septembrie, după ce fondatorul aplicației, Pavel Durov, a fost arestat în Franța pe 24 august.

Kiril Budanov precizase atunci că Telegramul reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a țării sale. Totuși, deputata ucraineană Irina Konstankevici a declarat că în Ucraina nu există pârghii legale pentru închiderea canalelor Telegram.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.