Aflată în căutarea unor modalități de a-și consolida forța de luptă, Ucraina se află în etapele finale ale reformelor în domeniul recrutării, pentru a atrage forță de luptă din rândul tinerilor și nu numai, relatează AP, care îl citează pe adjunctul biroului prezidențial, colonelul Pavlo Palisa, fost comandant pe câmpul de luptă.
În primul său interviu cu presa străină de când și-a preluat funcția toamna trecută, Palisa a dezvăluit că Ucraina explorează noi opțiuni de recrutare, întrucât sistemul actual, moștenit din vremurile sovietice, blochează progresele în această privință, scrie Adevarul.ro.
Anul trecut, Ucraina a adoptat o nouă lege privind mobilizarea prin care scade vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani, însă o atare măsură nu a avut impactul scontat pentru a putea reînnoi efectivele sau a înlocui pierderile pe câmpul de luptă în războiul epuizant cu Rusia.
Una dintre inițiativele pe care Kievul le ia în calcul este, potrivit lui Palisa, un „contract onest”, care ar include stimulente financiare, garanții clare privind instruirea și măsuri menite să asigure posibilitatea unei relații transparente între soldați și comandanții acestora.
Planul urmărește să atragă în principal tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care sunt în prezent scutiți de mobilizare, și îi va viza, de asemenea, pe ucrainenii care au dreptul la amânarea serviciului militar sau care au fost demobilizați.
Între „comandantul unității și soldatul contractual” trebuie stabilite „relații deschise și profesionale” și „limite clare”, care să fie pe deplin înțelese de către ambii, a explicat el miercuri. „După părerea mea, acest lucru este esențial pentru un dialog eficient.”
Măsurile, despre care Palisa a spus că se află în stadiul final, ar putea fi un răspuns la apelurile transmise atât de administrația Biden, cât și de administrația Trump, potrivit cărora Ucraina și-ar putea mări forța de luptă prin scăderea vârstei de recrutare.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a opus ferm mobilizării obligatorii a bărbaților de 18 ani, motivând că asta ar afecta serios perspectivele pentru viitor ale țării după război.
„Părerea mea este că trebuie să inițiem un dialog sincer cu societatea”, a spus Palisa. „Pentru că apărarea statului nu este responsabilitatea doar a Forțelor Armate. Este datoria oricărui cetățean ucrainean și este o obligație.”
Cum poate fi rezolvată problema recrutării
Palisa a spus că biroul său, în colaborare cu Cabinetul și Ministerul Apărării, analizează motivele pentru care eforturile de mobilizare au eșuat până acum.
„De fapt, avem resurse uriașe de mobilizare. În opinia mea, în acest moment, depășesc nevoile nostre din prezent pentru a gestiona anumite sarcini din prima linie”, a spus el. „Mecanismul din prezent nu ne permite să fim pe atât de eficienți pe cât am putea fi.”
Palisa a fost luat de pe câmpul de luptă pentru a i se oferi o funcție în biroul prezidențial și consideră că prin numirea sa Kievul încearcă să rezolve problemele sistemice din cadrul armatei. El face parte dintr-o nouă generație de comandanți ucraineni. De altfel, el era student la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA atunci când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.
A absolvit de la distanță în vara lui 2022, în timp ce lupta în prima linie. Apoi a comandat Brigada 93 „Holodni Iar”, în timpul bătăliei istovitoare de nouă luni pentru orașul estic pierdut Bahmut.
„Este o oportunitate unică de a aduce probleme militare stringente în atenția conducerii de vârf”, a spus el, adăugând că intenționează să revină la rolul său pe câmpul de luptă odată ce misiunea sa se va încheia.
În condițiile în care Rusia continuă să facă progrese în regiunea Donețk, unii analiști au subliniat slăbiciunile structurale ale sistemului de comandă al Ucrainei, dar și comunicarea precară între unitățile de pe prima linie drept un factor cheie în dificultățile sa de a apăra teritoriul pe frontul de peste 1.000 de kilometri.
De la începutul invaziei pe scară largă a Moscovei, armata Ucrainei s-a mărit semnificativ, dar lupta de a respinge înaintarea Rusiei nu a lăsat spațiu și pentru a pune la punct managementul strategic, o vulnerabilitate care acum amenință să pericliteze șansele de succes ale Ucrainei, notează AP.
În acest sens, Palisa subliniază că sunt necesare reforme urgente pentru a îmbunătăți coordonarea și eficacitatea.
„(Trebuie) să adaptăm structura la logica războiului modern, ceea ce ne va permite să fim mai eficienți și să ne oprească să repetăm mereu aceleași greșeli”, a spus el. „Asta este ceea ce ar trebui făcut. Nu există altă cale.”
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.