Acasă Extern Turiștii și muncitorii din Grecia caută refugiu în fața noului val de...

Turiștii și muncitorii din Grecia caută refugiu în fața noului val de caniculă. Ordinul dat de guvern în ziua în care temperaturile ajung la 43 de grade

0

Muncitorii au întrerupt lucrările în aer liber, iar turiștii căutau umbra marți, în timp ce Grecia trece sub al treilea val de căldură al verii, iar temperaturile în creștere cuprind întreaga regiune a Balcanilor, alimentând incendii de vegetație în Albania, relatează Ekathimerini.

Grecia, care atrage zeci de milioane de turiști în fiecare an, a avut dintotdeauna veri fierbinți și uscate. Însă în ultimii ani schimbările climatice au dus la valuri de căldură mai lungi și mai intense, precum și incendii și inundații devastatoare.

Curierii, cei care livrează mâncare la domiciliu și muncitorii din construcții din zona extinsă a capitalei Atena și din alte regiuni se numărau printre cei cărora li s-a ordonat marți să întrerupă lucrul de la prânz până la ora 17:00, întrucât mercurul urma să urce în termometre până la 43 de grade Celsius.

Ministerul Muncii a sfătuit de asemenea angajații cu probleme de sănătate să lucreze de la distanță, pentru a evita stresul termic.

În fața clădirii Parlamentului din centrul Atenei, un soldat i-a șters transpirația de pe față unui membru al gărzii prezidențiale cu un prosop. Turiștii din Atena, una dintre cele mai dens populate capitale europene, aflată într-o câmpie înconjurată de munți, căutau restaurante și magazine cu aer condiționat, iar unii spuneau că preferă să stea înăuntru în mijlocul zilei.

Autoritățile au anunțat că Acropola, aflată pe o colină stâncoasă aproape lipsită de umbră și cel mai vizitat sit antic din Grecia, va fi închisă timp de cinci ore, de la prânz, atât marți cât și miercuri, o măsură frecventă atunci când temperaturile cresc vertiginos.

Valul de căldură va continua până duminică, potrivit serviciului meteorologic elen.

Căldura toridă a cuprins și Bulgaria vecină marți, autoritățile îndemnând firmele să ofere gratuit apă și să reducă activitățile fizice în timpul orelor de risc ridicat.

În Muntenegru, drumurile principale au fost aglomerate, întrucât mulți s-au îndreptat spre plaje pentru a scăpa de arșiță.

În Albania, pompierii, ajutați de patru avioane trimise din Italia și Grecia, luptau împotriva a două incendii de vegetație: unul într-un parc național din nordul țării, iar altul lângă satul Dukat, în sud-vest.

Mari părți din Europa de Vest au fost afectate luna trecută de un alt val sever de căldură, care a provocat numeroase decese și a declanșat incendii forestiere și alerte de sănătate în întreaga regiune.

La nivel global, anul 2024 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată de la începerea măsurătorilor meteorologice, cu temperaturi care au depășit pentru prima dată 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială.

Un studiu publicat săptămâna trecută a arătat că temperatura la suprafața solului din jurul Atenei a crescut în unele locuri cu până la 10 grade Celsius din iulie 2024, după ce incendiile au distrus vegetația.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.