Președintele american Donald Trump a declarat marți că ar putea merge în curând în China, într-o vizită de importanță majoră menită să abordeze tensiunile comerciale și de securitate dintre cele două superputeri, potrivit Reuters.
„Președintele Xi m-a invitat în China și, cel mai probabil, vom face această vizită într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a spus Trump jurnaliștilor, în Biroul Oval de la Casa Albă. „Nu chiar imediat, dar nici foarte departe. Am primit invitații din mai multe părți și vom lua o decizie în curând.”
Potrivit Reuters, consilierii lui Donald Trump și ai președintelui chinez Xi Jinping au discutat despre o posibilă întâlnire între cei doi lideri, cu ocazia unei vizite a președintelui american în Asia, programată pentru mai târziu în acest an, au declarat două surse apropiate planurilor.
Deși vizita nu a fost încă stabilită oficial, discuțiile purtate de ambele părți ale Pacificului includ varianta unei opriri a lui Trump în Asia în jurul summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), care va avea loc în Coreea de Sud, sau a unor discuții în marja evenimentului din 30 octombrie – 1 noiembrie, au precizat sursele.
O altă variantă luată în calcul este participarea lui Trump la o ceremonie organizată pe 3 septembrie la Beijing, dedicată marcării a 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, la care ar urma să fie prezent și președintele rus Vladimir Putin.
Întâlnirile dintre Donald Trump și Xi Jinping sau Vladimir Putin ar fi primele întrevederi față în față dintre lideri de la învestirea lui Trump, pe 20 ianuarie, pentru al doilea său mandat de președinte al Statelor Unite.
Casa Albă și Ministerul chinez de Externe au refuzat să comenteze informațiile publicate de Reuters.
Întâlnire cu președintele Filipinelor: „Se înclinau spre China, dar am schimbat rapid direcția”
Trump a făcut comentariul legat de o posibilă întâlnire cu Xi în timpul unei întrevederi cu președintele Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr., un aliat-cheie al SUA în regiunea Pacificului, despre care a spus că a fost „îndepărtat” de influența Chinei.
„Țara se înclina poate spre China o perioadă, dar am reușit să schimbăm rapid direcția”, a declarat Trump. El a adăugat: „Nu mă deranjează dacă el are o relație bună cu China, pentru că și noi ne înțelegem foarte bine cu China.”
Marcos, aflat la conducerea țării din 2022, caută de ani de zile sprijin din partea Statelor Unite, în contextul în care disputele maritime dintre Filipine și China s-au intensificat. Manila a încercat să evite o confruntare directă cu vecinul mai mare, care revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud.
Statele Unite și Filipine sunt legate printr-un tratat de apărare reciprocă vechi de peste șapte decenii, care ar putea implica Washingtonul într-un eventual conflict între Manila și Beijing.
Administrația americană consideră China principalul său rival strategic la nivel global. La preluarea mandatului, Donald Trump a declanșat un război comercial cu China, bazat pe impunerea reciprocă de tarife vamale, ceea ce a afectat serios comerțul internațional și lanțurile globale de aprovizionare.
Alte puncte de tensiune între cele două puteri includ sprijinul acordat de China Rusiei, comerțul ilegal cu opioide, presiunile tot mai mari asupra Taiwanului și interdicțiile impuse unor cetățeni americani care locuiesc în China.
În ultimele săptămâni, Trump a încercat să detensioneze relația, afirmând că legătura sa personală cu Xi Jinping este „sănătoasă”.
Totodată, Trump a propus impunerea de tarife vamale pentru aproape toate bunurile străine, inclusiv cele provenite din China și din state aliate ale SUA din Asia, cum ar fi Filipine. El susține că această măsură va stimula producția internă, însă criticii avertizează că prețurile pentru numeroase produse de larg consum ar putea crește semnificativ pentru americani.
Președintele Trump a propus introducerea unui tarif vamal de bază universal de 10% pentru toate bunurile importate în SUA, indiferent de țara de origine, cu rate mai ridicate pentru anumite produse sau state. În prezent, importurile din China sunt supuse celui mai mare tarif, de 55%.
Trump a stabilit data de 12 august ca termen-limită pentru ca Statele Unite și China să ajungă la un acord durabil privind tarifele comerciale.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.