Statele Unite sunt deja cel mai mare furnizor de petrol și gaze naturale lichefiate (GNL) pentru țările Uniunii Europene. Cu toate acestea, într-o încercare de a reduce deficitul comercial al SUA, Donald Trump a amenințat aliații europeni cu taxe vamale pe produsele lor, dacă nu vor crește achizițiile de combustibili fosili din Statele Unite. Problema, spun experții, este că acordurile oficiale nu vor fi suficiente pentru a realiza acest obiectiv.
SUA sunt cel mai mare producător de petrol din lume și unul dintre principalii exportatori de GNL. În Europa, Statele Unite ocupă deja primul loc la furnizarea ambelor tipuri de combustibili. Această poziție a fost consolidată de decizia UE de a înceta achizițiile de hidrocarburi rusești după începutul războiului din Ucraina. Astfel, în prima jumătate a anului 2024, SUA au furnizat 48% din importurile de GNL ale Europei, iar în trimestrul trei, Statele Unite au acoperit 15% din importurile de petrol (cu livrări de aproximativ 2 milioane de barili pe zi), conform Eurostat.
În decembrie 2022, UE a impus un embargou asupra achizițiilor de petrol din Rusia, iar în februarie 2023 a interzis produsele petroliere. Totuși, o parte din petrolul și gazele rusești continuă să ajungă în Europa prin excepții pentru anumite țări din Europa de Est sau prin ocolirea sancțiunilor. Între timp, Rusia își păstrează locul al doilea pe piața europeană de GNL, deși rămâne mult în urma SUA, având doar 16% din importurile europene de GNL.
Potrivit unei surse anonime familiare cu subiectul, UE analizează măsuri suplimentare pentru a limita veniturile valutare rusești. Cu toate acestea, este dificil de introdus noi restricții severe asupra petrolului și gazelor, a declarat sursa pentru Bloomberg.
Uniunea Europeană a început deja să se pregătească pentru posibile complicații în relațiile comerciale cu SUA. Țările blocului ar putea să cumpere mai mult GNL din SUA, înlocuind combustibilul rusesc, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în noiembrie. GNL este „unul dintre subiectele pe care le-am discutat”, a spus ea după o convorbire telefonică cu Trump:
Amenințarea lui Trump pare ciudată, având în vedere că „von der Leyen a sugerat posibilitatea de a face exact ceea ce el cere”, a spus un oficial european citat de Financial Times.
Problema este însă că în prezent capacitățile de export ale SUA sunt complet utilizate, iar extinderea livrărilor către UE ar necesita infrastructură suplimentară, spun analiștii. Președintele Joe Biden a refuzat să aprobe construcția de noi terminale de GNL, însă Trump a promis că va anula această decizie. Chiar și așa, va dura câțiva ani până când noile capacități vor fi finalizate, deși unele terminale, care au început să fie construite înainte de interdicție, vor fi puse în funcțiune în următorii ani. „Problema principală este că SUA nu au capacități libere pentru a livra GNL în Europa în acest moment”, spune Florence Schmitt, strateg în energie la Rabobank.
În plus, țările europene vor trebui să depășească prețul, într-o competiție cu cumpărătorii asiatici, adaugă el. O problemă similară este și pe piața de petrol: companiile acționează independent de guverne, luând decizii de cumpărare de la diverși furnizori. Prin urmare, este greu de spus cum acordurile guvernamentale ar putea influența acțiunile agenților economici privați, remarcă Bloomberg.
Uniunea Europeană trebuie să sprijine orice propunere de achiziționare a unei cantități mai mari de combustibil american cu o „amenințare convingătoare de contramăsuri” care ar putea fi luate dacă SUA decid să impună taxe vamale asupra exporturilor europene, consideră analiștii de la centrul de analiză Bruegel din Bruxelles.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.