Acasă Extern Trump a semnat un ordin executiv prin care suspendă asistența externă a...

Trump a semnat un ordin executiv prin care suspendă asistența externă a SUA pentru 90 de zile

0

Președintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care suspendă temporar toate programele de asistență externă ale SUA pentru o perioadă de 90 de zile, în așteptarea unei evaluări care să determine dacă acestea sunt aliniate obiectivelor politicii sale, potrivit AP News.

Nu este clar câte fonduri vor fi afectate inițial de această decizie, având în vedere că multe programe au deja finanțarea aprobată de Congres și alocată, dacă nu chiar cheltuită. Ordinul, unul dintre numeroasele semnate de Trump în prima sa zi de la revenirea în funcție, susține că „industria și birocrația ajutorului extern nu sunt aliniate cu interesele americane și, în multe cazuri, contravin valorilor americane”.

De asemenea, acesta argumentează că astfel de programe „destabilizează pacea mondială prin promovarea unor idei contrare relațiilor armonioase și stabile între și în interiorul țărilor”

Ca urmare, Trump a decretat că „niciun ajutor extern al Statelor Unite nu va fi distribuit într-o manieră care să nu fie pe deplin aliniată cu politica externă a președintelui Statelor Unite”.

Secretarul de stat Marco Rubio a declarat, în cadrul audierii sale de confirmare în Comisia pentru Relații Externe a Senatului săptămâna trecută, că orice cheltuială trebuie să răspundă la trei întrebări: „Face America mai sigură? Face America mai puternică? Face America mai prosperă?”, citat de AP.

Ordinul semnat de Trump îi acordă lui Rubio sau unui delegat al acestuia autoritatea de a face aceste determinări, în consultare cu Biroul de Management și Buget. Principalele agenții responsabile de administrarea asistenței externe sunt Departamentul de Stat și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Trump a criticat în mod constant ajutorul extern, cu excepția unor circumstanțe excepționale, cum ar fi miliardele de dolari în arme furnizate Ucrainei. În trecut, Trump a fost vocal împotriva sumei considerabile destinate Ucrainei pentru apărarea împotriva invaziei ruse.

Potrivit celor mai recente date oficiale, din decembrie 2023, administrația Biden alocase 68 de miliarde de dolari pentru programe internaționale, de la ajutor umanitar la inițiative pro-democrație, în 204 țări și regiuni. Totuși, state precum Israel (3,3 miliarde USD anual),Egipt (1,5 miliarde USD) și Iordania (1,7 miliarde USD) sunt puțin probabil să sufere reduceri drastice, datorită pachetelor de finanțare pe termen lung și tratatelor în vigoare.

Finanțarea agențiilor ONU, inclusiv a celor pentru menținerea păcii, drepturile omului și refugiați, a fost în mod tradițional o țintă pentru administrațiile republicane, care au redus sau suspendat aceste fonduri în diverse forme. Prima administrație Trump a luat măsuri pentru diminuarea cheltuielilor de ajutor extern, suspendând plățile către mai multe agenții ONU, inclusiv Fondul ONU pentru Populație, precum și finanțarea acordată Autorității Palestiniene.

Cu toate acestea, anterior, sub conducerea lui Trump, SUA s-au retras din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, împreună cu obligațiile financiare aferente, iar finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a fost interzisă printr-un proiect de lege semnat în martie de fostul președinte Joe Biden.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.