Trei bărbați, angajați ai unei întreprinderi de silvicultură, în vârstă de 39 de ani, 33 și respectiv, 30 de ani, au fost trimiși pe banca acuzaților după ce au defrișat copaci ilegal și au încercat să îi însușească.
Potrivit Procuraturii Generale, unul dintre pădurarii acestei întreprinderi, acționând de comun acord cu doi complici, a încercat să sustragă masa lemnoasă dintr-o pădure, pe care, de fapt, trebuia să o administreze și protejeze.
Anticipând din timp o posibilă intervenție a organelor de ordine, au perfectat un certificat și chiar au achitat taxele de stat pentru procurarea unor crengi – rămășițe de la defrișarea copacilor.
Ulterior, deținând, documentul vizat, au încărcat în mijlocul de transport aflat în proprietatea pădurarului, o parte din masa lemnoasă pregătită pentru sustragere. Astfel, au încercat să ajungă la un loc de depozitare, aflat în afara ocolului silvic, pentru a o înstrăina, însă când ieșeau din pădure, au fost reținuți de către angajații Inspectoratului de Poliție Anenii Noi.
Pentru a mima aspectul legal al acțiunilor sale, pădurarul a încercat să ducă în eroare polițiștii, prezentându-le certificatul dinainte pregătit, insistând că masa lemnoasă ce o transporta cu vehiculul, corespunde actului deținut, acțiune curmată de către angajații de poliție, care au stabilit că certificatul prezentat conținea date care nu corespund realității.
Cu toate acestea, în cadrul acțiunilor procesuale efectuate, a fost identificată și stabilită toată masa lemnoasă ce urma a fi sustrasă de către făptași, o partea din aceasta fiind ascunsă în pădure. În total aceștia au încercat să sustragă 4.157 metri steri de lemn de foc de specia salcâm și 0.65 metri steri de lemn de foc de specia stejar.
Totodată, a fost aplicat sechestru asupra mijlocului de transport a făptuitorului în vederea confiscării speciale a acestuia.
În caz dacă inculpații vor fi recunoscuți vinovați, pentru infracțiunea incriminată, aceștia riscă amendă în mărime de până la 67.500 de lei sau închisoare de până la șase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.
În context, Procuratura reamintește că are ca scop fortificarea domeniului de contracarare a infracțiunilor de categoria respectivă, pentru care obiectiv, de la 01.04.2025 va începe activitatea subdiviziunea nou creată în Procuratura Generală – Secția combaterea infracțiunilor contra mediului.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.