Acasă Social Tranzitul de cereale din Ucraina prin R. Moldova a scăzut de 8,9...

Tranzitul de cereale din Ucraina prin R. Moldova a scăzut de 8,9 ori

0

În luna decembrie 2024, tranzitul de cereale din Ucraina prin Republica Moldova pe piețele de export s-a diminuat de 8,9 ori, comparativ cu nivelul maxim din august 2023, arată o analiză a Clubului de business agrar din Ucraina (UCAB).

Potrivit analizei odată cu declanșarea de către Rusia a unui război pe scară largă în Ucraina și blocarea rutelor maritime pentru export, singurele opțiuni pentru fermierii ucraineni de a furniza lumii hrana necesară și de a desfășura comerț internațional a fost prin țările vecine și prin porturile de la Dunăre, scrie mod-street.com.

România, principala rută alternativă de tranzit a cerealelor din Ucraina 

La doar câteva luni de la începutul invaziei, pe 22 mai 2022, Comisia Europeană a creat Coridoarele de Solidaritate, pentru a îmbunătăți rutele de transport de produse ucrainene dintre UE, Ucraina și Republica Moldova.

La început, volumele de export au fost nesemnificative, deoarece infrastructura existentă nu a fost proiectată pentru volumul de produse care trebuiau exportate din Ucraina. Cu toate acestea, treptat, pe măsură ce procesele au fost stabilite, volumele au început să crească, se precizează în analiza UCAB.

Volumul maxim exportat de Ucraina peste granițele țărilor vecine a fost de 3,7 milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse procesate ale acestora în august 2023 (perioada în care „culoarul cerealelor” încetase deja să funcționeze, dar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu începuse încă).

Totodată, structura exporturilor pe țări a fost următoarea: România – 73% din volumul total exportat (grație portului Constanța), Polonia – 14%, Ungaria – 9%, Moldova – 2% și Slovacia – 2%.

Tranzitul prin Moldova s-a redus de 8,9 ori

Pe măsură ce Ucraina a restabilit și extins infrastructura proprie pentru export, tranzitul prin țările vecine a scăzut abrupt.

Astfel În ultimele 6 luni ale anului 2024, volumul mediu lunar al exporturilor de mărfuri ucrainene prin țările vecine a scăzut de 3,7 ori față de cifra de vârf și s-a ridicat la o medie de un milion de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse procesate ale acestora.

Totodată, în decembrie 2024, comparativ cu cifra de vârf din august 2023, exporturile peste granița României au scăzut de 8,2 ori, până la 0,3 milioane de tone, prin Polonia – de 1,9 ori până la 0,3 milioane de tone, prin Ungaria – de 1,9 ori până la 0,2 milioane de tone, prin Republica Moldova – de 8,9 ori până la 0,1 milioane de tone, iar prin Slovacia – de 12 ori până la 0,1 milioane de tone.

Aici menționăm că de teama de afluxul de cereale și oleaginoase din Ucraina și sub presiunea unor grupuri de lobby ale fermierilor, Republica Moldova a impus din octombrie 2023 restricții la importul de cereale și semințe de floarea soarelui din Ucraina și alte state, care sunt menținute și acum.

În schimb au crescut semnificativ exporturile din Ucraina prin porturile de pe fluviul Dunărea, care din 2022 și-au mărit propria capacitate de export de circa 12 ori: de la un milion de tone pe an înainte de război la un milion de tone pe lună în timpul războiului.

Amintim că în iulie 2022, în cooperare cu ONU, a fost lansat „coridorul cerealelor” – o rută maritimă pentru exportul de produse agricole ucrainene, care a funcționat până în iulie 2023. În octombrie 2023, datorită Forțelor Armate ale Ucrainei, a fost deschisă o rută maritimă privată pentru exportul de produse din porturile ucrainene din Marea Neagră, in special Odesa.

Cu toate acestea, rutele alternative de export disponibile nu au putut satisface pe deplin nevoia de exporturi de produse. Or, o mare parte din porturile ucrainene au fost ocupate s-au distruse de Rusia.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.