Transportatorii își mențin poziția fermă și anunță că nu vor renunța la protestele planificate pentru data de 9 iulie. Ei susțin că autoritățile le ignoră în continuare solicitările și avertizează că acțiunile de protest vor continua inclusiv în fața sediului Delegației Uniunii Europene, transmite IPN.
„Ne menținem poziția de a organiza proteste. Primul protest va fi la Guvern, al doilea – la sediul Misiunii Uniunii Europene. Mesajul nostru către reprezentanții UE este că legislația europeană nu se aplică și cei care vorbesc cel mai mult de integrarea europeană sunt cu mentalitatea epocii socialiste. Al treilea protest va fi în fața ANTA”, a declarat Oleg Alexa, președintele Consiliului Patronal al Operatorilor de Transport Auto, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
Transportatorii vin cu o listă de revendicări. Printre acestea se numără aprobarea metodologiei de calcul a tarifelor, renunțarea la inițiativa Ministerului Infrastructurii de a încorpora sistemul e-GSP în sistemul e-bilet, dar și anularea obligației ca toate unitățile de transport să fie adaptate pentru transportul persoanelor cu nevoi speciale.
„Cerem ca Guvernul să aprobe metodologia de calcul a tarifelor și să o publice. Cerem ca ministerul să-și retragă inițiativa de încorporare a sistemului e-GSP în sistemul e-bilet. De asemenea, cerem ca ANTA să-și retragă scrisorelele în baza cărora a obligat toți operatorii de transport să adapteze unitățile de transport pentru posibilitatea transportării persoanelor cu nevoie speciale”, a precizat Oleg Alexa.
Autoritățile spun că înțeleg nemulțumirile, dar insistă că anumite măsuri sunt necesare pentru modernizarea sistemului de transport și pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
„Dacă ei consideră că protestul este o metodă prin care ar putea să-și rezolve problemele, să iasă să protesteze. Metodologia de calcul a tarifelor este în ultima etapă de avizare. Așteptăm avizul de la CNA și Ministerul Justiției și după acest aviz, metodologia va fi transmisă spre aprobare către Guvern. În plus, noi trebuie să adaptăm vehiculele pentru persoanele cu nevoie sociale, cel puțin să existe câte o rută. Noi ne dorim, prin diferite metode, să ajutăm transportatorii să-și adapteze vehiculele pentru persoanele cu dizabilități sau să-și procure altele noi”, a declarat Mircea Păscăluța, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale,
Anterior, și vicepremierul Vladimir Bolea a comentat protestele anunțate de transportatori, menționând că acestea reprezintă un drept constituțional garantat tuturor cetățenilor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.