Acasă Economic Transgaz a înregistrat pierderi de 42 milioane de lei din activitatea din...

Transgaz a înregistrat pierderi de 42 milioane de lei din activitatea din Moldova

0

În anul 2020 subsidiarele din Republica Moldova ale operatorului de transport al gazelor Transgaz din România, Eurotransgaz SRL și Vestmoldtransgaz SRL nu au desfășurat activitate de transport şi au generat doar pierderi.

Potrivit raportului anual al Transgaz, activele înregistrate la finele anului 2020 de cele două subsidiare constituiau 390,6 milioane lei româneşti (circa 1,7 miliarde lei moldoveneşti), iar datoriile – circa 110,86 milioane lei româneşti (aproximativ 480 milioane lei moldoveneşti), transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Pierderi de circa 42 milioane lei în Moldova

Acelaşi raport relevă că în 2020, veniturile Eurotransgaz SRL și Vestmoldtransgaz SRL din activitatea de exploatare înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii conform cu strandardelor de contabilitate s-au ridicat la doar 4,5 milioane lei româneşti.

Totodată cele două subsidiare au înregistrat anul trecut, pierderi nete de circa 9,8 milioane lei româneşti (circa 42 milioane lei moldoveneşti).

Transgaz a intrat pe piaţa Republicii Moldova la finele anului 2017, creând firma Eurotransgaz, care în martie 2018 a procurat de la Guvernul de la Chişinău întreprinderea Vestmoldtransgaz şi s-a angajat să facă investiţii de peste 80 milioane euro în infrastructura gazieră.

Ea a finanţat construcţia în anii 2018-2020 a gazoductului Ungheni–Chișinău, declarat de interes național în Republica Moldova, ce a presupus construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două la Chișinău și una la Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici.

Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni–Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași–Ungheni–Chișinău.

Pe 14 iulie 2020 a fost încheiat Acordul de Interconectare privind Punctul de Interconectare Ungheni dintre Transgaz și Vestmoldtransgaz, iar pe 1 august 2020 gazoductul Ungheni-Chișinău a fost finalizat, devenind operațional din punct de vedere tehnic.

Deocamdată însă prin acest gazoduct nu sunt efectuate livrări de gaze.  Transgaz menţionează că a fost semnat și Acordul de Operare cu Moldovatransgaz SRL pentru PI Tohatin și PI Todirești, fiind în curs de negociere Acordul de Operare cu distribuitorul Chișinău-gaz.

Pe de alată parte Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale în perioada 2020 – 2029, aprobat de Transgaz prevede noi investiţii în sectorul re componente ce se referă și la Republica Moldova.

Noi planuri de investiţii

Astfel este planificată construcția rețelei de transport gaze naturale cu diametrul DN 500 pe segmentul Ungheni–Bălți, cu conectarea în rețeaua de transport din nordul Republicii Moldova „Ananiev-Cernăuți-Bogorodiceni”, ce duce la depozitul de gaze Bogorodiceni din Ucraina.

Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, deține pachetul majoritar de acțiuni la Transgaz, respectiv 58,5097%.

Transgaz deţine 100% din capitalul Eurotransgaz din Moldova, care la rândul ei deţine 100% din capitalul Vestmoldtransgaz.

Pe 5 octombrie 2020, statul român și alți acționari ai Transgaz au aprobat încheierea unei tranzacții cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prin care aceasta va deveni asociat cu 25% din capitalul social al Vestmoldtransgaz în schimbul a 20 milioane euro.

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.