Acasă Extern Tot mai mulți tineri polonezi se oferă voluntari în armată împotriva Rusiei

Tot mai mulți tineri polonezi se oferă voluntari în armată împotriva Rusiei

0

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării polonez a declarat că invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022 a declanșat un impuls în rândul polonezilor ca să își apere țara.

Astfel, armata poloneză a lansat o inițiativă pentru a atrage tinerii din țară și pentru a-i instrui riguros să își protejeze patria împotriva unei potențiale agresiuni din partea Rusiei, scrie protv.ro.

”Vacanțe cu Armata” este o tabără de pregătire de 28 de zile, care oferă instruire de bază polonezilor cu vârste peste 18 ani, dintre care mulți sunt proaspăt absolvenți de liceu. Potrivit oficialilor, participanții vor fi plătiți cu 6 000 de zloți (1400 EUR).

Armata a introdus acest program în căutare de recruți, Polonia extinzându-și armata de 198 000 de membri în fața agresiunii Rusiei în Ucraina vecină și a temerilor crescânde că aceasta s-ar putea extinde și mai mult pe continent.

Programul, care se desfășoară în 70 de locații din Polonia, a stârnit un mare interes, spun oficialii.

Invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 a stârnit un impuls în rândul polonezilor de a dori să își apere națiunea, a declarat maiorul Michal Tomczyk, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

„Nu am mai avut o astfel de amenințare din al Doilea Război Mondial”, a spus Tomczyk, potrivit Euronews. El a mai spus că au programat 10.000 de voluntari pentru instruire și s-au trezit cu peste 11.000.

La sfârșitul instruirii, voluntarii vor depune un jurământ de soldat prin care jură „să servească cu loialitate Republica Polonă … chiar cu prețul pierderii vieții sau a sângelui”.

Cei care aleg o viață militară se pot alătura unei ramuri a serviciilor armate profesioniste sau Forțelor de apărare teritorială sau pot fi în așteptare ca rezerviști, a declarat colonelul Pawel Galazka, comandantul Regimentului 18 Logistică Lomza, o unitate care instruiește voluntarii.

„Armata dorește să instruiască cât mai mulți cetățeni”, a spus Galazka. „Toată lumea știe despre amenințarea care vine din est”.

Rachete rătăcite și război hibrid

Acapararea de către Rusia a teritoriului ucrainean în 2014 a stârnit neliniște în regiune. Iar invazia sa la scară largă a adus o reașezare majoră a securității de la Marea Baltică la Marea Neagră și a forțat națiunile să ia în considerare perspectiva de a pune într-o zi mâna pe arme

Suedia și Finlanda și-au încălcat neutralitatea pentru a adera la NATO, iar unele țări iau în considerare introducerea recrutării obligatorii. Danemarca a declarat că intenționează să extindă programul militar pentru a include femeile.

În Polonia, membră atât a NATO, cât și a Uniunii Europene, amenințarea se simte aproape. Unele rachete rusești rătăcite au aterizat în Polonia.

La granița cu Belarus, un aliat al Rusiei, migranții sosesc în număr mare încercând să intre în fiecare zi și au atacat recent oficiali polonezi, omorând un soldat. Varșovia afirmă că presiunea migrației a fost creată de Rusia și Belarus și o consideră o formă de război hibrid împotriva Occidentului.

„Rușii și bielorușii au pus la cale un asalt asupra frontierei noastre”, a declarat ministrul de externe Radek Sikorski la o conferință internațională recentă de la Berlin dedicată redresării Ucrainei.

Oficialii ruși au amenințat în mod repetat Polonia. Dmitri Medvedev, un fost președinte rus și aliat al președintelui Vladimir Putin, a numit Polonia un „inamic periculos” care riscă să își piardă statutul de stat.

De-a lungul frontierei de nord a Poloniei se află teritoriul rus Kaliningrad, unde Polonia consideră că Moscova depozitează aproximativ 100 de focoase nucleare tactice.

Polonezii trebuie să se gândească la ce s-ar putea întâmpla și să fie pregătiți, a declarat Magdalena Klos, în vârstă de 34 de ani, unul dintre voluntari.

Ea visa de mult să devină soldat, dar aștepta ca și copiii ei să fie suficient de mari. Aceștia au acum 9 și 11 ani, iar ea simte că, în sfârșit, a sosit momentul potrivit.

„Sunt mândră că port uniforma”, a spus ea. „Nu sunt doar o mamă și o soție, ci și un soldat.”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.