Acasă Extern Tortură fără limite în Rusia: Condamnații, violați pentru a-și recunoaște vina

Tortură fără limite în Rusia: Condamnații, violați pentru a-și recunoaște vina

0

Scurgeri de informații fără precedent din Federația Rusă. Reprezentanții proiectului pentru drepturile omului Gulagu.net au scos din țară o arhivă video secretă a serviciilor speciale care arată tortura la care sunt supuși condamnații în centrele de detenție preventivă și închisori.

Imaginile video reprezintă momente în care deținuții sunt bătuți, agresați sexual și implicați cu forța în acțiuni sexuale. De cele mai multe ori, deținuții sunt legați și supuși agresiunilor sexuale cu diverse obiecte. De asemenea, în multe cazuri aceștia sunt violați chiar de cei care se află în închisoare, transmite SafeNews.md cu referire la Realitatea.md.

„Coordonatorii și experții Gulagu.net au reușit cu adevărat să scoată o arhivă video secretă de 40 GB, care a fost filmată în mai multe instituții ale Serviciului Penitenciar Federal sub controlul agenților din departamentul M al FSB din Rusia. Această arhivă conține peste 1.000 de videoclipuri și documente care confirmă natura sistemică a torturii în închisorile rusești”, a declarat fondatorul Gulagu.net, Vladimir Osechkin.

Potrivit lui Osechkin, arhiva „conține cel puțin 24 de fișiere video filmate de așa-numiții dezvoltatori de capo – activiști care cooperează cu agenți și torturează alți deținuți la instrucțiunile lor”. (n.r. conform wikipedia: În sens restrâns, capo-activiștii sunt prizonieri numiți să îndeplinească funcția de supraveghetori, șefi. Aceștia colaborează cu agenții din cadrul penitenciarelor).

„Cel mai rău lucru este că imaginile au fost filmate de pe înregistratoarele video ale Serviciului Federal al Penitenciarelor. De fapt, agenții FSIN (Serviciului Federal al Penitenciarelor) și FSB au dat comanda agenților să tortureze prizonierii arestați și condamnați, să-i forțeze să coopereze și să depună mărturiile necesare. Faptele violente au fost comise într-o formă perversă împotriva persoanelor care se aflau într-o poziție neajutorată. În cazul dat au fost bătuți, dezbrăcați, legați”, a notat activistul pentru drepturile omului.

Osechkin a subliniat că aceste acțiuni au o „natură sistemică” de mai bine de 10 ani.

Imaginile au fost filmate în una din închisorile din regiunea Irkutsk, unde ar exista persoane care îndeplinesc instrucțiunile anchetatorilor. Condamnații în centrele de detenție preventivă și închisori sunt supuși torturii, violului și forțați să se autoincrimineze și să depună mărturii precum că ar fi vinovați. De asemenea, bărbați sunt forțați să renunțe la ideea de a depune plângeri precum că ar fi torturați și violați.

”Avem la dispoziția noastră un număr de fișiere înregistrate pe camerele de serviciu în perioada 2018-2020, care indică faptul că agenții Serviciului Federal al Penitenciarelor, care sunt obligați să depisteze și să suprime infracțiunile, și-au instruit o serie de condamnați să tortureze și să-i violeze pe cei cercetați, inculpați și condamnați, precum și să filmeze această tortură și sodomie pe înregistratoarele video oficiale ale Serviciului Federal Penitenciar pentru a colecta probe compromițătoare și apoi a-i șantaja cu discreditarea și transferul la casta celor umiliți”, a adăugat Osechkin.

Începând cu anul 2013, Gulagu.net publică poveștile deținuților care sunt supuși torturii și violului. În ianuarie 2021, Gulagu.net a lansat un film în care deținuții vorbeau despre cererile de a plăti 50-300-500 mii de ruble astfel încât să nu fie violați sau umiliți.

În urma acestui documentar, autoritățile au anunțat despre inițiere unui dosar penal în temeiul articolului privind acte violente de natură sexuală.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.