Acasă Diverse Topirea gheții din Antarctica ar putea provoca erupția a peste 100 de...

Topirea gheții din Antarctica ar putea provoca erupția a peste 100 de vulcani ascunși sub calota glaciară

0

Topirea gheții în Antarctica ar putea declanșa o serie de erupții vulcanice sub uriașa calotă glaciară care acoperă continentul, creând un ciclu vicios lent dar foarte periculos, avertizează oamenii de știință, potrivit The Independent.

Un nou studiu arată că topirea gheții din Antarctica, facilitată de criza climatică, ar putea crește activitatea vulcanică. În Antarctica se află peste 100 de vulcani, iar mulți dintre ei sunt ascunși sub calota glaciară, în special de-a lungul coastei de vest a continentului.

Cu toate că o parte din vulcani au vârful deasupra gheții, mulți alții rămân acoperiți cu totul de gheață, ceea ce îi face greu de detectat și studiat. Cercetătorii au rulat 4.000 de simulări pe calculator pentru a examina felul în care topirea treptată a gheții afectează camerele magmatice îngropate sub calota glaciară din Antarctica.

Pe măsură ce gheața se topește, acest lucru reduce din presiunea la care sunt suspuse rocile de dedesubt și permite magmei comprimate să se extindă, potrivit studiului. Acest proces mărește riscul izbucnirii unei erupții vulcanice. Calota glaciară acționează precum un capac care ține sub control magma de dedesubt.

Când gheața se topește, gazele dizolvate în magmă sunt expulzate, ca în cazul deschiderii unei băuturi carbogazoase. Această eliberare de gaze crește presiunea din camera magmatică, ceea ce mărește riscul unei erupții. Cu toate că aceste erupții nu au loc la suprafață și ar putea trece neobservate, ele pot avea consecințe semnificative. Căldura degajată de erupțiile vulcanice subglaciare pot accelera topirea gheții la mare adâncime, slăbind calota glaciară și producând alte erupții vulcanice.

Cercetătorii avertizează că acest proces ar crea un cerc vicios lent: topirea gheții reduce presiunea la suprafață, ceea ce duce la mai multe erupții vulcanice, ceea ce produce și mai multă căldură care crește ritmul topirii gheții. Acest mecanism auto-susținut funcționează sute de ani, ceea ce înseamnă că efectele sale pot persista chiar și după ce omenirea ar reuși să reducă emisiile de gaze.

Studiile arată că procese similare s-ar putea să fi avut loc în timpul ultimei ere glaciare, atunci când stratul de gheață care acoperea Antarctica era mult mai gros. Topirea gheții contribuie deja mult la creșterea nivelului oceanelor, iar activitatea vulcanică sporită ar putea amplifica și mai mult problema. Banchiza antarctică s-a tot micșorat în ultimii ani, ajungând aproape de un nou record negativ în 2024.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.