Acasă Comunicate de presă Tiraspolul vrea să organizeze propriul referendum cu privire la UE

Tiraspolul vrea să organizeze propriul referendum cu privire la UE

0

Așa-zisul minister de externe de la Tiraspol a anunțat că examinează posibilitatea organizării unui referendum referitor la relațiile cu Uniunea Europeană, în contextul declarațiilor oficialilor moldoveni și europeni legate de regiunea transnistreană, pe fundalul referendumului programat în Republica Moldova pentru aderarea la UE, ce va avea loc pe 20 octombrie.

Într-un comunicat de presă, autoritățile transnistrene au subliniat că sunt dispuse să discute modalitățile prin care locuitorii din stânga Nistrului ar putea participa la acest referendum.

Cu toate acestea, acestea au acuzat Republica Moldova că nu a inițiat niciun dialog și că „exclud deliberat” populația din stânga Nistrului de la posibilitatea de a participa la acest exercițiu electoral.

„Regiunea transnistreană a fost deschisă pentru a discuta parametrii exprimării opiniei locuitorilor săi încă de la anunțarea referendumului la sfârșitul anului trecut. Am așteptat abordări adecvate din partea Moldovei astfel încât, conform principiilor și procedurilor democratice, toți transnistrenii să aibă ocazia să-și exprime opinia pe o chestiune care le afectează viitorul”, se menționează în comunicat.

În absența unui dialog constructiv, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol consideră acum oportun să organizeze propriul referendum asupra relației cu Uniunea Europeană. Tiraspolul a subliniat că plebiscitul ar putea avea loc „în baza unui acord între părți, cu implicarea observatorilor internaționali și cu respectarea principiilor democratice”.

„A trecut suficient timp pentru a înțelege un adevăr simplu: nu se poate găsi o soluție justă și durabilă a conflictului fără a ține cont de opinia oamenilor”, se mai arată în comunicatul oficial.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.