Conducerea militară a Marii Britanii a respins planul premierului Keir Starmer de a trimite un contingent de menținere a păcii în Ucraina în cadrul unei „coaliții a doritorilor”, au declarat surse militare de rang înalt pentru The Telegraph. Potrivit acestora, liderii armatei consideră declarațiile premierului pe această temă drept „teatru politic”.
„Nu există un obiectiv militar final definit sau ipoteze de planificare strategică militară. Totul este doar teatru politic.”
„Starmer s-a grăbit să vorbească despre trupe pe teren fără să înțeleagă despre ce este vorba, motiv pentru care acum auzim mai puțin despre asta și mai mult despre avioane și nave, care sunt mai ușor de implementat și nu necesită staționarea în Ucraina”, a afirmat unul dintre interlocutorii publicației.
Un alt oficial a subliniat că negocierile pentru formarea unei „coaliții a doritorilor” care să trimită trupe în Ucraina sunt complicate de lipsa unei misiuni clare.
„Ce ar putea face o forță internațională de 10.000 de oameni, staționată în vestul țării, la peste 400 km de linia frontului? Nici măcar nu s-ar putea apăra singură”, a spus sursa Telegraph, amintind că în Ucraina și în jurul ei se află o armată rusă de 700.000 de soldați.
Acesta a adăugat că rămân numeroase întrebări legate de locul unde ar fi staționați pacificatorii, cum ar fi aprovizionați, cine i-ar conduce și cât timp ar rămâne în Ucraina.
„E politică pură. Nu există o componentă militară aici”, a concluzionat sursa.
Anterior, surse Bloomberg au raportat că administrația de la Casa Albă speră să obțină un armistițiu în Ucraina până pe 20 aprilie, când ortodocșii și catolicii vor sărbători Paștele. Totuși, potrivit unui oficial citat de Telegraph, Marea Britanie nu va reuși „nici pe departe” să elaboreze un plan de menținere a păcii în Ucraina până la acea dată.
Între timp, pe 24 martie, șeful Statului Major al apărării al Marii Britanii, amiralul Tony Radakin, se va întâlni la Londra cu omologii francezi pentru a discuta detaliile unei posibile misiuni de menținere a păcii, notează Telegraph.
„Procesul condus acum de premierul Starmer și președintele Franței, Emmanuel Macron pregătește Europa și Ucraina pentru ce urmează. Deși ar fi greșit din punct de vedere al planificării și dăunător pentru un potențial acord de pace să comentăm variantele posibile, nimeni nu ar trebui să aibă dubii că această muncă este critică și esențială”, a declarat Radakin.
Planul lui Starmer și Macron pentru soluționarea conflictului din Ucraina prevede, în prima etapă, un armistițiu de 30 de zile în aer și pe mare, precum și renunțarea la atacurile asupra infrastructurii energetice. În a doua etapă, este planificată staționarea unui contingent de menținere a păcii în Ucraina.
Cu o zi înainte, Starmer a afirmat că Europa trebuie să aibă un plan pregătit pentru cazul în care se încheie un acord de pace.
„Nu putem aștepta o înțelegere și apoi să spunem: „Bine” și să începem să ne scărpinăm în cap”, a explicat el, subliniind că Europa trebuie să joace un rol-cheie în asigurarea securității Ucrainei.
Autoritățile ruse s-au opus în mod repetat prezenței trupelor de menținere a păcii din țările NATO și UE pe teritoriul Ucrainei. Kremlinul a avertizat că trimiterea pacificatorilor europeni ar genera probleme suplimentare în relațiile dintre Occident și Moscova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.