Acasă Extern Tarifele auto anunţate de Trump zguduie industria globală: constructorii avertizează asupra scumpirilor...

Tarifele auto anunţate de Trump zguduie industria globală: constructorii avertizează asupra scumpirilor şi pierderii de locuri de muncă

0
** FILE ** In this April 18, 2006 file photo, U.S. flags fly outside of General Motors world headquarters in a Detroit. As GM approaches its 100th anniversary on Tuesday, Sept. 16, 2008, the company that was once the nation's largest employer faces a crisis like no other in its storied history. (AP Photo/Paul Sancya, File)

Anunţul preşedintelui american Donald Trump privind impunerea unui tarif de 25% pentru importurile auto a provocat un val de reacţii în întreaga lume, constructorii auto avertizând joi asupra unor creşteri imediate de preţuri şi a riscului de pierderi de locuri de muncă în marile economii exportatoare de automobile – multe dintre ele fiind aliate tradiţionale ale SUA, relatează Reuters.

Noile tarife sunt considerate un preludiu pentru un nou val de măsuri comerciale aşteptate să fie implementate săptămâna viitoare. Doar tarifele auto ar putea adăuga mii de dolari la preţul mediu al unui vehicul în SUA şi ar putea reduce cererea într-un moment în care industria auto se confruntă deja cu provocările tranziţiei către vehicule electrice.

Majoritatea acţiunilor auto au scăzut puternic joi, cu excepţia Tesla, ale cărei acţiuni au crescut cu aproximativ 5%, compania fiind mai puţin expusă la tarife datorită producţiei preponderent interne.

”Întreaga industrie auto, lanţurile globale de aprovizionare, companiile şi consumatorii vor suporta consecinţele negative,” a transmis Volkswagen într-un comunicat.

Statele Unite sunt cel mai mare importator de automobile din lume, cele mai multe provenind din Japonia, Coreea de Sud, Germania, dar şi din vecinii Canada şi Mexic. Aproape jumătate dintre maşinile vândute în SUA anul trecut au fost importate, potrivit datelor firmei GlobalData.

Acţiunile General Motors au scăzut joi după-amiază cu aproape 7%, în timp ce Ford şi Stellantis au pierdut aproximativ 3%. Analiştii Barclays au calificat noile tarife drept ”o măsură mai dură decât se anticipa” şi au avertizat că ”nu există câştigători absoluţi – ci doar pierderi relative şi costuri suplimentare considerabile pentru industrie.”

Uniunea Muncitorilor din Industria Auto din SUA (United Auto Workers), susţinătoare a iniţiativei, consideră că producţia internă trebuie stimulată, deşi relocarea capacităţilor de producţie poate dura ani şi va presupune costuri mari şi scăderi temporare de producţie.

American Automotive Policy Council, care reprezintă cei trei mari constructori din Detroit, a transmis că sprijină viziunea lui Trump privind creşterea producţiei auto şi a locurilor de muncă în SUA, dar a subliniat că este ”crucial” ca implementarea tarifelor să nu ducă la scumpiri pentru consumatori.

Impact global şi riposte din Europa

Industria auto europeană a cerut un acord transatlantic pentru a evita aplicarea tarifelor. Constructorii Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Porsche şi furnizorul de piese Continental au pierdut joi aproximativ 5,5 miliarde de euro din capitalizarea de piaţă.

Constructorii sunt acum forţaţi să aleagă între localizarea producţiei în SUA, absorbirea costurilor sau transferarea acestora către consumatori. Unii, precum Volvo, Audi, Mercedes şi Hyundai, au anunţat deja mutarea parţială a producţiei. Ferrari a anunţat o scumpire de până la 10% pentru unele modele, în timp ce furnizorul francez Valeo a spus că nu are altă opţiune decât să majoreze preţurile.

Grupul german BLG, care operează unul dintre cele mai mari terminale auto din lume la Bremerhaven, se pregăteşte pentru o scădere a traficului cu 15% ca urmare a tarifelor, care vor intra în vigoare pentru maşini la 3 aprilie şi pentru piese auto la 3 mai.

Lovitură pentru producţia nord-americană

Din 1994, Acordul de Liber Schimb Nord-American (NAFTA) a susţinut dezvoltarea unui lanţ de aprovizionare auto extrem de integrat între SUA, Canada şi Mexic. Versiunea revizuită de Trump, USMCA, a introdus reguli mai stricte privind conţinutul regional.

Cox Automotive estimează că tarifele vor afecta rapid producţia, cu posibile întreruperi ale lanţului de aprovizionare pentru aproape toate vehiculele fabricate în America de Nord până la mijlocul lunii aprilie. Producţia ar putea scădea cu circa 20.000 de maşini pe zi, echivalentul a 30% din volumul actual.

Casa Albă susţine că noile tarife ”vor proteja şi consolida sectorul auto american” mai eficient decât acordurile comerciale anterioare. Vehiculele produse în conformitate cu regulile USMCA vor beneficia de o perioadă de graţie de o lună, dar noile reguli nu prelungesc acest termen.

Importatorii de maşini produse în regiunea nord-americană vor putea certifica conţinutul american al componentelor, pentru a evita taxele suplimentare, a precizat Casa Albă.

Totuşi, mai mulţi directori de companii se tem că aceste politici ar putea fi de scurtă durată, în funcţie de reacţiile pieţei.

”Ştim că preşedintele consideră indicele Dow Jones drept un barometru esenţial al succesului său. Este dificil de estimat cât vor dura aceste măsuri de tip ‘drujbă’, mai ales dacă declanşează o corecţie bursieră semnificativă,” au declarat analiştii de la Bernstein Research.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.