Acasă Extern Țara care a negociat să contribuie la bugetul UE cu 1,6 miliarde...

Țara care a negociat să contribuie la bugetul UE cu 1,6 miliarde de euro mai puțin

0

Ministrul francez al conturilor publice, Amélie de Montchalin, a anunțat miercuri că Parisul va plăti în 2026 o contribuție mai mică la bugetul Uniunii Europene decât era prevăzut, la o zi după anunțul guvernului cu privire la un plan de economii pentru anul viitor cu scopul de reducere a deficitului public, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Franța va contribui la bugetul UE cu 5,7 miliarde de euro anul viitor, în loc de suma prevăzută inițial de 7,3 miliarde euro, a indicat ministrul, confirmând o informație publicată mai devreme de cotidianul L’Opinion.

„Am făcut o reformă a trei elemente pentru a reuși să reducem cu 1,6 miliarde ceea ce ar fi trebuit să fie prelevarea asupra veniturilor franceze pentru Uniunea Europeană anul viitor”, a spus Amélie de Montchalin, miercuri, în cadrul audieri în comisia de finanțe a Adunării Naționale franceze.

„Aceasta este o negociere tehnică (…). Comisia Europeană nu este o entitate externă cu care nu negociem nimic. Este o negociere pe care am dus-o cu toate statele contributoare nete”, a adăugat ea, la o zi după ce premierul François Bayrou a anunțat un plan de economii de 43,8 miliarde de euro.

„Simțim într-adevăr că responsabilitatea noastră este istorică pentru a ne putea lua din nou în mâini finanțele publice”, a continuat Amélie de Montchalin.

„Traiectoria pe care o propunem este clară, previzibilă și sinceră (…). Această traiectorie este atât controlată, cât și sustenabilă. Nu neg efortul, dar acest efort, cred eu, este repartizat echitabil și este realist”, a mai spus ministrul francez al conturilor publice.

Tot miercuri, Comisia Europeană a prezentat proiectul de buget pentru cadrul financiar multianual 2028-2034 (CFM), de 2.000 miliarde de euro.

Deși președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a numit „bugetul (UE) cel mai ambițios propus vreodată”, coraportorii Parlamentului European și cei pentru resurse proprii susțin că „nu este suficient”, afirmând că plafonul de cheltuieli de 1,26% va impune reduceri ale programelor emblematice, în același timp cu rambursarea datoriilor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.