Tiraspolul este împotriva includerii viceprim-ministrei pentru Reintegrare, Olga Cebotari, în componența delegației CUC. Partea transnistreană consideră ilegală „dorința părții moldovenești de a include oficiali în componența experților, a căror participare nu este de așteptat în formatul aprobat”, potrivit lui Oleg Beleakov, reprezentantul transnistrean din cadrul delegației CUC, transmite SafeNews.md cu referire la realitatea.md.
Tot el a menționat la o întâlnire cu Krasnoselski, că numărul de experți moldoveni este nejustificat de mare.
Guvernul a adoptat o nouă componență a delegației Comisiei Unificate de Control, la 10 decembrie, în care fostului vicepremier Cristina Lesnic a fost substituită cu Olga Cebotari.
Potrivit procedurii legale a Comisiei Unificate de Control, care acționează în Zona de Securitate, actuala Viceprim-ministră, Olga Cebotari trebuia să fie acceptată de toate delegațiile în CUC.
Surpriza a fost pe potriva capacității actualului vicepremier, care nu a fost acceptată să fie expert permanent în Comisia Unificată de Control, iar aceasta ar însemna că nu va avea nicio putere și posibilitate de acțiune în Zona de Securitate, respectiv, nu va putea să intervină la situații de criză, dar nici să acționeze întru apărarea drepturile cetățenilor.
Cristina Lesnic a fost expert permanent în CUC atât în primul, cât și în cel de-al doilea mandat, fapt ce a permis interacțiunea activă cu pacificatorii. În actuala conjunctură, Olga Cebotari nu va putea avea nicio intervenție.
Rămâne întrebarea deschisă ce au discutat Olga Cebotari cu Krasnoselski la marea întâlnire de la Tiraspol și ce au soluționat, dacă transnistrenii nici nu au acceptat-o să fie reprezentant în delegația CUC al propriei țări.
Interesant dacă la Tiraspol Olga Cebotari a fost testată de Covid-19 înainte de a se vedea cu așa numitul lider al autoproclamatei regiuni.
Din ce se vede, strategia soft a noului vicepremier și agenda sa este încă necunoscută, dar e cert că nu prea ajută reglementării transnistrene.
Probabil un motiv ar putea fi și consilierii care o consultă pe oficialul de rang înalt, fiind aleși la întâmplare și ușor neprofesioniști.
Menționăm că, Cristina Lesnic s-a impus pe parcursul mandatului său și a reușit să obțină recunoașterea deteriorării drepturilor omului în Transnistria de cei mai influenți actori la Comitetul permanent de la Viena și să impună agenda drepturilor omului în mod constant, dar și să fie parte a delegației moldovenești în CUC.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.