Zilele trecute, la Chișinău a venit una dintre pretendenții la funcția de președinte al României, cu scopul evident de a pescui voturi și din partea stângă a Prutului, ținând cont că, în Republica Moldova, aproape jumătate din populație deține și cetățenia României. Este vorba despre Elena Lasconi, șefa USR, partidul care reprezintă vârful de lance al neomarxiștilor din România, principalul contestatar al valorilor naționale, spirituale și tradiționale românești, scrie ziua.md.
În scurta sa ședere în capitala Republicii Moldova, Lasconi a trecut și prin studioul unei televiziuni de la Chișinău, unde a oferit un interviu „în exclusivitate”, în care și-a prezentat „oferta electorală” și a transmis un șir de mesaje prin care a încercat să sensibilizeze publicul de aici și să-l convingă să o voteze.
Totuși, ținând cont că lumea de aici nu este suficient de familiarizată cu realitățile politice de peste Prut, ceea ce o face mai vulnerabilă în fața manipulărilor, se impun anumite clarificări în privința acestei candidaturi, dar și a partidului pe care-l reprezintă, astfel încât oamenii să cunoască în ce constă întreaga „ofertă”, nu doar partea prezentată la televizor.
Referendumul pentru familie și apariția în scenă a Elenei Lasconi
Elena Lasconi este de formație jurnalist și ocupă, în prezent, fotoliul de primar al orașului Câmpulung, fiind la al doilea mandat. Aceasta a intrat în atenția publicului din România în 2023, după ce a declarat că ar fi susținut referendumul pentru familie, desfășurat în 2018, când românii au fost întrebați dacă sunt de acord ca în Constituția României să fie prevăzut expres că familia se constituie dintre un bărbat și o femeie.
De menționat că cei mai aprigi contestatari ai plebiscitului a fost anume USR, care a lansat o campanie agresivă contra acestei modificări, deoarece contravine agendei comunității LGBT, care luptă pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex. Într-un final, referendumul a picat, din lipsă de cvorum.
Înfierată de fiica homosexuală, pentru „susținerea familiei tradiționale”
Atunci, Elena Lasconi, care candida din partea USR la alegerile europarlamentare, a provocat un scandal în interiorul propriului partid, după ce a declarat că a votat „da” la referendum, invocând faptul că ar fi creștină și că ar susține familia tradițională. Liderii USR de la acea vreme, dar și adepții formațiunii au pornit o campanie împotriva sa, cerându-i să-și retragă candidatura din alegeri.
Cazul a căpătat o și mai mare rezonanță după ce contra ei s-a pronunțat public chiar propria fiică, Oana Lasconi, care se prezintă drept bisexuală.
„Sunt absolut dezgustată că mama mea a votat DA la referendumul Coaliției pentru familie pentru a susține așa-zisa familie tradițională între un bărbat și o femeie. Sunt dezgustată și dezamăgită!”, a scris fiica ei pe internet.
Mai mult, pe pagina sa de Instagram, Oana se descria ca fiind „regină bi mândră, o eco-socialistă, o mamă de plante, veterană în gaming și o muziciană și scriitoare aspirantă”.
„Sunt o bisexuală mândră, care a iubit mulți bărbați minunați, multe femei minunate și multe persoane non-binare minunate. Aș zice «pansexuală», dar nu-mi place steagul atât de mult. Putem să alegem. Faci față & plângi”, scria despre ea Oana Lasconi.
Ca urmare a acestui scandal, Elena Lasconi s-a retras din cursa europarlamentară, fapt care a încântat-o pe fiica sa.
„Sunt mulțumită să aflu că mama mea nu mai candidează la alegerile europarlamentare. Un homofob în minus la Parlamentul European este un câștig, indiferent de cost. Grija mea este în principal față de persoanele LGBTQ+ din România, care suferă în fața ignoranței și a urii”, a scris Oana Lasconi pe rețelele de socializare.
Votul „da” al Elenei Lasconi la referendum, sub semnul îndoielii
Totuși, la un moment dat a apărut o altă controversă legată de acest caz, Elena Lasconi fiind acuzată că a mințit când a spus că a votat „da” în cadrul plebiscitului, cu scopul de a strânge dividende electorale. Asta după ce a publicat o poză cu verso-ul cărții sale de identitate, pe care nu ar fi apărut abțibildul aferent referendumului din 2018, ceea ce ar însemna că, în realitate, ea nu a participat la acest exercițiu electoral.
Mai mult, deși aparent a fost rejectată de membrii USR, Elena Lasconi a reușit să depășească destul de rapid „criza de imagine”, iar în 2024, este aleasă chiar președinte al partidului și devine candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale.
Între timp, aceasta și-a revizuit la 180 de grade atitudinea față de valorile tradiționale. Întrebată de presa din România cum ar proceda astăzi, în cazul unui referendum similar, ea a spus că, de această dată, nu ar mai vota „da”, precizând că în USR este loc pentru toată lumea.
„Eu chiar cred despre mine că sunt destupată la cap. În USR e loc pentru toată lumea. Atât pentru creștini, cât și pentru atei, atât pentru cei care sunt LGBTQ sau non LGBTQ, atât pentru gay, cât și pentru hetero”, a spus Lasconi, citată de ziare.com.
Și-a angajat soțul la Parlament fără concurs, cu un salariu de 1500 de euro lunar
Deși, formal, USR se prezintă drept un partid justițiar și „luptător anticorupție”, un alt caz legat de numele Elenei Lasconi a provocat noi controverse.
De această dată, este vorba despre soțul acesteia, pe care l-a angajat, în 2021, în calitate de consilier al grupului parlamentar USR, fiind plătit din bani publici cu un salariu lunar în mărime de 7000 de lei românești, echivalentul a aproximativ 28 de mii de lei moldovenești. Asta deși, conform presei de peste Prut, n-ar avea calificările necesare pentru această poziție, în plus, a fost angajat fără concurs și încă din postura de șomer.
Faptul că soțul Elenei Lasconi, Cătălin Georgescu, are un rol esențial în conducerea departamentului juridic al grupului USR din Camera Deputaților a generat anumite întrebări referitoare la meritocrația angajărilor în cadrul partidului.
Conform unor informații furnizate de Newsweek România, înainte de a ocupa această poziție în cadrul USR, Cătălin Georgescu a activat în domeniul juridic, dar nu avea o carieră strălucită, fiind un avocat cu o experiență limitată și un număr redus de clienți.
De-a lungul celor 23 de ani de activitate, numele său a fost asociat cu doar 13 procese, inclusiv câteva în care a fost implicat personal. Totuși, USR a decis să-l angajeze pe baza acestei experiențe modeste, considerând că este calificat să ofere suport juridic pentru numeroase proiecte legislative, potrivit EVZ.ro.
Integritatea și consecvența par a fi străine nu doar liderului USR, Elena Lasconi, dar și altor fruntași ai acestei formațiuni pretins reformatoare, care se prezintă drept intolerantă în fața corupției.
În urmă cu aproximativ un an, doi foști miniștri din partea acestei formațiuni politice au fost puși sub urmărire penală pentru abuz în serviciu. Este vorba despre foștii miniștri al Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, cercetați de DNA în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID, în perioada pandemiei. Mai exact, aceștia s-ar face vinovați de irosirea a peste 52 de milioane de doze de vaccin, provocând un prejudiciu de peste un miliard de euro.
O altă USR-istă de frunte, care a ajuns pe banca acuzaților, este și Clotilde Armand, primarul sectorului 1 din București. Aceasta este învinuită de procurorii români de „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”, după ce s-ar fi desemnat pe sine manager al unui proiect şi a semnat patru dispoziţii prin care şi-ar fi însuşit 18 720 de lei românești (aproape 72 de mii de lei moldovenești).
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.