Acasă Economic SUA și UE, hotărâte să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova și...

SUA și UE, hotărâte să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova și a Ucrainei: Utilizarea aprovizionării cu energie ca armă geopolitică este inacceptabilă

0

Cea de-a IX-a reuniune a Consiliului pentru energie al Uniunii Europene și al Statelor Unite ale Americii a avut loc luni, 7 februarie, la Washington, unde au participat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, secretara de stat pe domeniul al energiei, Jennifer M. Granholm, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, și comisara europeană pentru energie, Kadri Simson, și Ambasadorul Franței în Statele Unite, Philippe Etienne. Ședința a avut loc în contextul crizei energetice cu care se confruntă țările membre ale Uniunii Europene dar și statele din vecinătate, precum Republica Moldova și Ucraina.

Într-o declarație comună emisă după încheierea întrevederilor, Consiliul pentru energie UE-SUA a reiterat că utilizarea aprovizionării cu energie ca armă sau pârghie geopolitică este inacceptabilă.

„Această convingere a susținut sprijinul Consiliului pentru creșterea rezilienței și a securității energetice a partenerilor estici, precum Republica Moldova și Ucraina, inclusiv prin fluxuri inverse de gaze. În contextul tensiunilor geopolitice actuale, Statele Unite și UE au discutat despre intensificarea cooperării pe termen scurt pentru a asigura aprovizionare cu energie suficiente pentru UE și vecinătatea acesteia”, se arată în declarație.

În același document, Consiliul a subliniat importanța continuării sprijinirii procesului de sincronizare a rețelelor electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu Rețeaua Europeană Continentală și că intenționează să depună „noi eforturi” pentru a crește oferta de gaz natural lichefiat pe piața mondială în legătură cu situația din jurul Ucraine.

De asemenea, în declarație se subliniază că SUA și UE și-au reafirmat la această întâlnire angajamentul lor de a lucra împreună în mod proactiv pentru a „aborda orice riscuri potențiale asociate cu furnizarea de resurse energetice” Europei.

SUA și UE intenționează să își coordoneze eforturile de sprijinire a țărilor terțe pentru a promova reformele relevante ale pieței și ale reglementărilor pentru a asigura eforturi solide de decarbonizare, o tranziție energetică rapidă, echitabilă și favorabilă incluziunii sociale către un viitor neutru din punct de vedere climatic, precum și pentru a aborda problema sărăciei energetice, inclusiv în Africa.

Consiliul a reiterat angajamentul Statelor Unite și al UE de a oferi conexiuni de încredere prin promovarea unei dezvoltări a infrastructurii la nivel mondial care să fie de înaltă calitate, transparentă și rezistentă la schimbările climatice, prin intermediul inițiativelor SUA, UE, regionale și multilaterale, inclusiv Build Back Better World și Global Gateway.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.