Guvernul Statelor Unite a decis să anuleze finanțarea pentru 139 de programe internaționale, în valoare totală de 214 milioane de dolari, printre care și un grant de 2 milioane de dolari destinat Republicii Moldova. Decizia a fost aprobată de secretarul de stat american Marco Rubio și a intrat în vigoare marți, 15 aprilie, conform publicației The Washington Free Beacon, citată de DW.
În cazul Republicii Moldova, a fost blocat Programul „Expanded Newsroom Sustainability and Engagement”, care urmărea sprijinirea redacțiilor independente și creșterea implicării civice prin jurnalism profesionist. Proiectul era finanțat prin intermediul Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă (DRL) din cadrul Departamentului de Stat, transmite SafeNews.md cu referire la moldova1.md.
„Aceste granturi finanțau inițiative risipitoare în domenii precum diversitate, egalitate și incluziune (DEI), și activități ale unor ONG-uri care nu corespund priorităților actualei administrații”, se arată într-o notă internă a Departamentului de Stat, citată de publicația americană.
Decizia vizează și alte programe internaționale, printre care:
- 5,2 milioane de dolari pentru „Diversitate Media” în Regatul Unit, inclusiv inițiativa „Get the Trolls Out!”,
- 2,5 milioane de dolari pentru „Promovarea implicării civice” în Uzbekistan,
- 2,4 milioane de dolari pentru „Combaterea dezinformării prin conținut creativ” în Belarus,
- 1,7 milioane de dolari pentru „Media independentă pentru pace și democrație” în Europa,
- 1,7 milioane de dolari pentru „BeMediaWise” în Bulgaria,
- alte granturi în Brazilia, Tunisia, Mauritania și Liban, axate pe drepturile muncitorilor și promovarea egalității de gen.
@SecRubio continues to scrutinize @StateDept foreign assistance, today cancelling 139 wasteful grants worth $215M including:
— Department of Government Efficiency (@DOGE) April 15, 2025
– $5.2mm to “Media Diversity” for programs like “Get the Trolls Out!” – “an anti-disinformation program” in the United Kingdom
– $2.5mm for “advancing…
Anularea acestor granturi are loc pe fondul reevaluării generale a programelor de asistență externă, demarată la începutul anului. Un rol important în această decizie l-a avut și nou-înființatul Departament pentru Eficiența Guvernării (DOGE), condus de Elon Musk, care a sugerat tăierea unor finanțări considerate ineficiente sau contradictorii cu interesele strategice ale SUA.
Amintim că, la 20 ianuarie, președintele Donald Trump a emis un ordin executiv prin care a suspendat, pentru o perioadă de 90 de zile, majoritatea programelor de asistență externă ale Statelor Unite, în vederea reevaluării acestora pentru a se asigura că sunt aliniate cu politica sa externă.
Ajutoarele americane destinate Republicii Moldova erau realizate în mare parte prin intermediul USAID, care a susținut financiar în țara noastră proiecte ce vizează domeniul vitivinicol, sectorul energetic, infrastructura sau educația.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.