Reprezentanța Comercială a Statelor Unite (USTR) a inclus rețeaua de socializare „VKontakte” și platforma de comerț „Avito” în raportul anual privind piețele de contrafacere și piraterie, conform publicației Kommersant. Raportul american susține că „VKontakte” refuză să colaboreze cu deținătorii de drepturi și nu elimină conținutul piratat, în timp ce „Avito” ignoră numeroase solicitări din partea acestora și nu ia măsuri împotriva vânzării de produse contrafăcute.
Pe lângă aceste platforme, în lista USTR din 2024 au fost incluse și alte servicii IT de origine rusă, precum trackerul de torrente Rutracker, serviciul de partajare de fișiere Rapidgator, bibliotecile de literatură academică LibGen și Sci-Hub. De asemenea, piețele rusești „Dubrovka” și „Sadovod”, alături de centrul comercial „Gorbushkin Dvor”, au fost menționate drept locații care promovează distribuția de produse contrafăcute și piratate.
Platformele „VKontakte”, „Avito” și „Gorbushkin Dvor” au fost incluse și în rapoartele USTR din anii precedenți. Publicat anual din 2006, acest raport are un caracter consultativ pentru organizațiile care luptă împotriva contrafacerii și pirateriei, însă includerea în această listă aduce companiilor mai ales riscuri reputaționale.
Potrivit unui expert în piața digitală citat de Kommersant, includerea acestor servicii în raport ar putea reflecta o înțelegere insuficientă a pieței ruse de către cercetătorii occidentali. Totuși, documentele însoțitoare ale plângerilor deținătorilor de drepturi sunt, de obicei, bine fundamentate, iar administrațiile platformelor ar fi obligate să reacționeze.
„Dacă VKontakte și Avito au ignorat în mod repetat solicitările legitime ale deținătorilor americani de drepturi, aceștia din urmă ar putea solicita despăgubiri financiare”, a declarat Evgheni Dedkov, partener principal al unei firme de avocatură. Ignorarea cerințelor ar putea duce, de asemenea, la eliminarea aplicațiilor din App Store și Google Play, deși includerea în lista USTR nu implică automat aceste consecințe.
În octombrie anul trecut, aplicația „Avito” a fost eliminată din Google Play, iar în decembrie 2023, holdingul Kismet Capital Group, care deține platforma, a fost inclus în lista de sancțiuni a SUA. Cu toate acestea, aplicațiile „Avito” și „VKontakte” sunt încă disponibile în App Store. Directorul general al holdingului VK, Vladimir Kirienko, se află sub sancțiuni americane din februarie 2022.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.