Pentru a micșora amprenta telecomunicațiilor chineze, cum ar fi cea grupului Huawei în Europa Centrală și de Est, doi senatori americani au introdus marți un proiect de lege care ar permite finanțarea și alte ajutoare ale SUA pentru finanțarea infrastructurii de telecomunicații de generație următoare pentru aliații europeni specificați.
Senatorii Jeanne Shaheen (democart din New Hampshire) și Rob Portman (republican de Ohio), au introdus Legea privind securitatea telecomunicațiilor transatlantice (TTSA), care ar consolida infrastructura europeană de telecomunicații, ajutând aliații cheie din regiune să construiască rețele 5G, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
Stimularea investiţiilor non-Huawei 5G
Proiectul de lege prevede stimularea investițiilor în echipamente non-Huawei 5G și ar ajuta agențiile federale – precum Departamentul de Stat și Corporația Internațională a Finanțelor pentru Dezvoltare (DFC) – să îmbunătățească securitatea sistemelor de telecomunicații împotriva amenințărilor emergente, inclusiv a celor prezentate de China și Rusia.
O măsură similară a fost introdusă de reprezentanții Marcy Kaptur (democrat din Ohio) și Adam Kinzinger (republican din Ilinois) în Camera Reprezentanților din SUA, unde proiectul de lege este deja programat să fie pus la vot săptămâna aceasta de către Comisia pentru afaceri externe a Congresului.
„Statele Unite trebuie să acorde prioritate și să accelereze eforturile de îmbunătățire a securității rețelelor europene de telecomunicații – este esențial ca țările din Europa Centrală și de Est să aibă sprijinul de care au nevoie pentru a proteja democrația, având un internet gratuit și deschis”, a spus Portman.
Potrivit senatorului american, permiterea Chinei comuniste să investească în rețelele 5G din Europa și să implementeze standardele ei „ar submina instituțiile democratice și ar amenința securitatea națională a mai multor țări”. El a încurajat colegii din Senat să adopte această legislație cât mai rapid.
Senatoarea Jeanne Shaheen susţine că influența crescândă a Chinei „este una dintre cele mai grave amenințări cu care se confruntă Occidentul, atât în ceea ce privește competitivitatea economică, cât și stabilitatea democrațiilor noastre”.
„Pe măsură ce comunitățile noastre trec la tehnologia 5G, SUA și aliații noștri trebuie să ia măsuri pentru a ne asigura că nu ne bazăm pe infrastructura chineză”, a spus Shaheen.
Sprijin financiar pentru a investi în infrastructura de telecomunicații
„Nu putem doar să-i încurajăm pe aliații noștri europeni să reziste puternic împotriva influenței maligne chineze – trebuie să le oferim sprijin financiar pentru a investi în infrastructura de telecomunicații rezistentă…. Această legislație este esențială pentru a ne asigura că avem un răspuns transatlantic coordonat cu aliații noștri, care acordă prioritate securității noastre globale și susține competitivitatea SUA în infrastrucura secolului XXI”, a mai declarat senatoarea.
În ultimii ani, SUA au împins mai multe țări să renunţe şi chiar să interzică folosirea tehnologiilor şi utilajelor Huawei, dar Statele Unite nu au oferit sprijin țărilor care nu își pot permite alte infrastructuri.
Autorii iniţiativei susţin că TTSA ar oferi finanțare aliaților europeni care sunt cei mai vulnerabili la opțiuni cu costuri reduse precum Huawei și ar extinde numărul țărilor în care DFC poate investi, ajutându-i să modernizeze infrastructura digitală.
În lista aliaţilor sunt incluse 22 de state din Europa Centrală şi de est, inclusiv Republica Moldova, România, Ucraina etc.
Potrivit senatorilor Legea este susținută de ambasadele Republicii Cehe, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Slovenia. De asemenea, în sprijinul documentului s-au exprimat şi numeroase grupuri de influenţă, inclusiv Coaliția Europei Centrale și de Est, Federația Națională a Croaților Americani, Comitetul Ucrainean al Congresului din America, Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, Consiliul Atlantic și Centrul pentru Noua Securitate Americană.
Dependenţa de Huawei
De notat că o mare parte din infrastructura de telecomunicaţii din Republica Moldova şi cea a statelor din regiune are la bază echipamente furnizate de Huawei.
Totodată şi la dezvoltarea 5G, cele mai accesibile erau echipamentele produse de Huawei, costul lor fiind estimat a fi cu 40-60% mai mic, decât al concurenţilor.
De exemplu în România s-a estimat că eliminarea corporației chineze Huawei din rețelele mobile, ar duce la costuri suplimentare de 1,5 miliarde de euro.
Şi în Republica Moldova dependenţa de echipamentele produse de Huawei este foarte mare. Potrivit unor estimări majoritatea echipamentelor folosite de operatorii de telefonie mobilă sunt de producţie chineză, în special Huawei.
Fostele guverne de la Chişinău nu au exprimat deschis că ar putea renunţa sau interzice folosirea echipamentelor produse de Huawei.
De notat că ambasadorul moldovean în China, Dumitru Braghiș, susţinea în iunie 2021, că mai multe corporaţii chineze, inclusiv Huawei, Great Wall Motors, China Overseas Economic Cooperation Corporation și China-Europe Association for Technical and Economic Cooperation, ar fi interesate de investiţii în Republica Moldova.
Licitaţia pentru obţinerea licenţelor 5G şi respectiv dezvoltarea reţelelor de telefonie 5G în Republica Moldova ar urma să fie anunţată în următorii 2-3 ani.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.