Potrivit unui nou studiu, o treime din tundra, pădurile și zonele umede din Arctica au devenit o sursă de emisii de carbon, pe măsură ce încălzirea globală pune capăt miilor de ani de stocare a carbonului în unele părți ale nordului înghețat.
Timp de milenii, ecosistemele terestre arctice au acționat ca un congelator pentru carbonul planetei, stocând în permafrost cantități mari de emisii potențiale. Însă ecosistemele din regiune contribuie din ce în ce mai mult la încălzirea globală, deoarece eliberează mai mult CO2 în atmosferă odată cu creșterea temperaturilor, conform concluziilor unui nou studiu publicat în Nature Climate Change, scrie adevarul.ro.
Conform analizei, mai mult de 30% din regiune a fost o sursă netă de CO2, ajungând la 40% atunci când au fost incluse emisiile provenite de la incendiile de vegetație. Prin utilizarea datelor de monitorizare din 200 de situri de studiu între 1990 și 2020, cercetarea demonstrează modul în care pădurile boreale, zonele umede și tundra din Arctica sunt transformate de încălzirea rapidă.
„Este pentru prima dată când observăm această schimbare la o scară atât de mare, cumulativ în toată tundra. Este un lucru destul de important”, a declarat Sue Natali, coautor și cercetător principal al studiului la Woodwell Climate Research Center.
Schimbarea are loc în ciuda faptului că Arctica devine mai verde.
„Într-un loc în care lucrez, în interiorul Alaskăi, atunci când permafrostul se dezgheață, plantele cresc mai mult, astfel încât uneori se poate obține o creștere a stocării carbonului”, a declarat Natali.
„Dar permafrostul continuă să se topească și microbii preiau controlul. Aveți acest bazin foarte mare de carbon în sol și vedeți lucruri precum prăbușirea solului. Se pot observa vizual schimbările în peisaj”, a spus ea.
Studiul vine pe fondul îngrijorării tot mai mari a oamenilor de știință cu privire la procesele naturale care reglează clima Pământului, care sunt ele însele afectate de creșterea temperaturilor. Împreună, oceanele, pădurile, solurile și alte rezervoare naturale de carbon ale planetei absorb aproximativ jumătate din toate emisiile umane, dar există semne că aceste rezervoare sunt sub presiune.
Ecosistemul arctic, care cuprinde Siberia, Alaska, țările nordice și Canada, acumulează carbon de mii de ani, contribuind la răcirea atmosferei terestre. Într-o lume care se încălzește, cercetătorii spun că ciclul carbonului din regiune începe să se schimbe și necesită o mai bună monitorizare.
Anna Virkkala, autorul principal al studiului, a declarat: „Există o încărcătură de carbon în solurile arctice. Este aproape jumătate din rezerva de carbon din solul Pământului. Este mult mai mult decât există în atmosferă. Există un rezervor potențial uriaș care, în mod ideal, ar trebui să rămână în sol. Pe măsură ce temperaturile se încălzesc, solurile se încălzesc. În permafrost, majoritatea solurilor au fost complet înghețate pe tot parcursul anului. Dar acum temperaturile sunt mai ridicate, există mai multă materie organică disponibilă pentru descompunere, iar carbonul este eliberat în atmosferă. Aceasta este reacția permafrost-carbon, care este principalul factor determinant în acest caz.”
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.