O lucrare recentă publicată în International Journal of Obesity (Jurnalul Internaţional de Obezitate) încearcă să facă lumină asupra corelaţiei dintre obezitate şi severitatea bolii pe care o provoacă virusul SARS-CoV-2. COVID-19 este o boală cu evoluţii foarte diferite în cadrul populaţiei. Dacă, din fericire, la copii are aproape întotdeauna un rezultat uşor sau asimptomatic, odată cu înaintarea în vârstă, prognosticul se înrăutăţeşte, transmite SafeNews.md cu referire la Mediafax.
Vârsta a fost imediat identificată ca un „factor de risc”. O afecţiune care agravează semnificativ prognosticul este obezitatea. Obezitatea înţeleasă ca o afecţiune medicală este adesea însoţită de alte comorbidităţi: hipertensiune arterială, diabet de tip 2 etc.
O lucrare recentă publicată încearcă să dea explicaţiile necesare. Cercetătorii au studiat nivelul de neutralizare a anticorpilor anti-Spike IgG, aceştia sunt anticorpii pe care sistemul nostru îi produce pentru a neutraliza SARS-CoV-2, ei sunt cei utilizaţi ca indicator al unui răspuns adecvat la infecţie.
Pacienţii obezi analizaţi prezintă o cantitate foarte mică de anticorpi neutralizanţi comparativ cu pacienţii cu greutate normală. Această primă observaţie poate explica de ce pacienţii obezi au un prognostic mai rău.
Cealaltă descoperire a cercetătorilor se referă la prezenţa autoanticorpilor. Autoanticorpii sunt anticorpi pe care corpul nostru îi formează în mod greşit împotriva propriilor structuri (sine). Autoanticorpii sunt implicaţi în multe boli autoimune în care organismul nostru se atacă singur.
Pe lângă faptul că au puţini anticorpi neutralizanţi, pacienţii obezi şi COVID-19 au şi autoanticorpi care pot contribui la severitatea bolii.
Se ştie că cele mai grave efecte ale COVID-19 derivă dintr-un fel de suprareacţie a sistemului nostru imunitar care, nereuşind să gestioneze infecţia, provoacă un răspuns imun şi inflamator enorm, care în unele cazuri duce la moartea pacientului.
Pacienţii obezi sunt supuşi unei inflamaţii sistemice uşoare persistente care rămâne adesea „tăcută” ani la rând, dar care, în caz de stimulare, se poate agrava în scurt timp.
Autorii articolului emit ipoteza că această stare uşoară de inflamaţie sistemică care caracterizează subiecţii obezi ar putea duce la o reacţie autoimună deosebit de violentă în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2.
În practică, este ca şi cum în interiorul subiecţilor obezi se acumulează mult material inflamabil, iar infecţia cu SARS-CoV-2 reprezintă o flacără deschisă care declanşează un incendiu foarte violent.
Mesajele specialiştilor:
1) subiecţii obezi sunt mai expuşi riscului de a dezvolta o formă severă de COVID-19.
2) obezitatea se manifestă adesea cu alte patologii şi afecţiuni, precum diabetul şi hipertensiunea arterială, la rândul lor factori de risc pentru COVID-19.
3) studiul este relativ mic şi publicat într-un jurnal modest, aşa că aşteptăm confirmarea ulterioară de la alte reviste şi pe eşantioane de populaţie mai mari.
4) scopul unor astfel de lucrări este de a construi un fel de model care poate indica cu relativă certitudine despre cine poate suferi cele mai grave consecinţe, în urma unei infecţii cu SARS-CoV-2.
5) această lucrare reafirmă importanţa ca persoanele cu risc, cum ar fi obezii, să se vaccineze pentru a avea un răspuns imunitar mai robust.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.