Cei mai mari trei ghețari din Groenlanda, care conțin suficientă apă pentru a crește nivelul mării cu mai mult de un metru, s-ar putea topi mai repede decât cele mai alarmiste previziuni estimate. Despre aceasta relatează un studiu publicat marți și citat de AFP, transmite SafeNews.md cu referire la hotnews.ro.
Autorii studiului publicat în Nature Communications au folosit imagini istorice și multe alte date pentru a estima gheața pierdută în secolul al XX-lea de acești trei ghețari, Jakobshavn Isbrae, Kangerlussuaq și Helheim.
Ei au estimat că ghețarul Jakobshavn Isbrae a pierdut mai mult de 1,5 trilioane de tone de gheață între 1880 și 2012, în timp ce Kangerlussuaq și Helheim au pierdut 1381 și respectiv 31 de miliarde de tone, între 1900 și 2012.
Această topire a contribuit deja cu o creștere de peste 8 milimetri a nivelului mării, au scris ei.
„Măsurătorile istorice făcute în secolele XIX și XX ar putea ascunde informații importante care pot îmbunătăți semnificativ proiecțiile noastre viitoare”, a declarat pentru AFP Shfaqat Abbas Khan de la Universitatea Tehnică din Danemarca, menționând că fotografiile luate înainte de era satelitului au fost, de asemenea, importante în evaluarea acestei topiri din trecut.
Experții climatici din cadrul ONU (IPCC) estimează că topirea gheții, provenită din ghețari sau calote, ar putea determina creșterea nivelului mării între 30 și 110 cm până la sfârșitul secolului, în funcție de nivelurile de emisii de gaze de seră.
Cel mai pesimist scenariu al IPCC care implică absența oricăror măsuri de limitare a emisiilor pe tot parcursul secolului XXI ar duce la o lume mai caldă de cel puțin 3°C în comparație cu nivelurile preindustriale, în raport cu o țintă de mai puțin de + 2°C pentru acordul climatic de la Paris.
Conform modelelor climatice care implementează cel mai rău scenariu, cei trei ghețari din Groenlanda menționați ar contribui la creșterea nivelului oceanelor între 9,1 și 14,9 mm până în 2100.
Un studiu publicat în septembrie în revista Nature a concluzionat că, dacă emisiile de CO2 ar continua la ritmul actual, stratul de gheață din Groenlanda ar putea scădea cu 36.000 miliarde de tone între 2000 și 2100, suficient pentru a ridica oceanele cu 10 cm.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.