Atrași de lux și de soare, tot mai mulți străini pleacă spre Dubai, se angajează și se stabilesc acolo. Dar odată ce le trece entuziasmul specific unui nou început, își dau seama că multe lucruri sunt complet diferite față de ce își imaginau. Emiratele Arabe Unite ocupă locul al doilea în lume la numărul mediu de ore lucrate pe săptămână. Angajații de acolo lucrează în medie 51 de ore pe săptămână, cu mult peste media din SUA, unde este de doar 38 și de Marea Britanie, cu 35,9 ore. Expații din Dubai spun că, într-adevăr, sunt plătiți generos, dar că muncesc din greu pentru asta.
Nick Fowler, de 33 de ani, britanic, este unul dintre milioanele de străini atrași de Dubai, de soarele care strălucește pe tot parcursul anului, de veniturile neimpozitate și de lux. El a simțit pe pielea lui că toate acestea vin cu o condiție: a ajuns să muncească mai mult decât aproape oricine altcineva din lume.
„Uneori poate deveni un pic ridicol”, a spus el pentru Business Insider.
A aflat că angajații din Emiratele Arabe Unite lucrează în medie 50,9 ore pe săptămână, mult peste Marea Britanie, țara natală a lui Fowler. În lume, doar în Bhutan – națiunea izolată din Himalaya – se muncește mai mult – 54,4 ore pe săptămână.
Fowler a declarat pentru Business Insider că ziua obișnuită de lucru începe în jurul orei 8:00 dimineața și se termină la 18:30, fără să aibă pauză de masă. Dar de multe ori are de lucru și după această oră.
„Eram în oraș și a trebuit să trimit e-mailuri. Colegii m-au sunat când m-am așezat să iau cina”, a spus el.
Lux, dar cu un cost
Patrick James, de 32 de ani, tot din Marea Britanie, s-a mutat în Dubai în urmă cu șase ani.
A mai fost acolo în vacanță și nu a fost neapărat impresionat, dar a fost atras de oportunitățile financiare ale orașului. El a spus că i s-a oferit un salariu de două ori mai mare decât cel pe care îl avea lucrând ca profesor la Londra.
Dar la Londra muncea până la ora 15:00, în timp ce în Dubai lucrează 12 și chiar 14 ore pe zi.
Într-o săptămână în care lucra cinci zile, iar vinerea avea „zi scurtă”, el muncea de 50 de ore.
„Copilul meu are doi ani acum. Nu-l vedeam. Se trezea după ce plecam de acasă și când mă întorceam el dormea”, a spus Patrick, care, între timp, a renunțat la jobul de profesor și lucrează la distanță pentru o companie japoneză de sănătate și wellness, care i-a oferit posibilitatea să-și aleagă un program flexibil de lucru fiind în Dubai.
El a mai spus că sacrificiul poate fi justificat pentru o scurtă perioadă și de aceea în urmă cu un an a făcut schimbarea.
Patrick James a spus că mulți expați din Dubai acceptă orele lungi de program din cauza competitivității pieței de muncă.
„Dacă nu ești bun la job, vor scăpa de tine și vor lua pe altcineva”, a spus el.
O piață extrem de competitivă
„Este cunoscut faptul că pe piața de expați din Emiratele Arabe Unite, oferta este mai mare decât cererea”, a declarat pentru Business Insider Fiona Robson, profesor de management al resurselor umane la Universitatea Heriot-Watt, Dubai. „Acest lucru poate duce la mai puțină putere pentru expați, dacă aceștia pot fi înlocuiți cu ușurință, mai ales dacă nu sunt necesare competențe speficice”, a adăugat ea.
Pentru unii, presiunea de a performa poate fi copleșitoare. Eigher Noceda, o filipineză care a petrecut șapte ani în Dubai lucrând în vânzări, a simțit că șefii se așteptau ca ea să muncească mai multe ore decât cele din contract.
„Nu te vor opri dacă te suprasoliciți. Și nici n-o să te trimită acasă dacă ești la munca sâmbăta, în ziua liberă”, a spus ea.
În cele din urmă, Noceda și-a dat seama că această cultură a muncii din Dubai nu este pentru ea.
„Dacă îți place să lucrezi și ai energie pentru a te descurca cu adevărat, acesta este locul potrivit pentru tine”, a spus ea.
Dar pentru Noceda echilibrul dintre viața profesională și cea privată este mai important, așa că s-a mutat în Italia, unde spune că a găsit o cultură a muncii care i se potrivește.
În ciuda acestor provocări, mulți consideră că merită să facă compromisuri.
Fowler, expatul britanic care lucrează în domeniul financiar, consideră că recompensele depășesc sacrificiile.
Datorită jobului din Dubai, el și-a putut permite o mașină sport la care nu putea să viseze în țara natală, trăiește bine și călătorește mult.
„Am o viață mult mai bună aici decât cea pe care am avut-o la Londra”, a spus el.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.