Acasă Comunicate de presă Stocurile de produse sanguine sunt suficiente. Dar chiar și o zi fără...

Stocurile de produse sanguine sunt suficiente. Dar chiar și o zi fără donări poate genera deficit

0

Stocurile de produse sanguine în cadrul Centrului național de transfuzie a sângelui (CNTS) sunt suficiente momentan pentru a acoperi toate solicitările din partea instituțiilor medico-sanitare din Moldova. Dar nu trebuie să ne relaxăm, întrucât chiar și o zi fără donări poate genera deficit.

„Este o activitate care are un flux continuu, noi nu avem dreptul să facem întreruperi, pentru a putea face față la toate situațiile medicale”, a subliniat directoarea CNTS, Silvia Roşca, solicitată de IPN.

Zilnic au loc între 300 și 350 de transfuzii. Pentru a menține în permanență suficiente rezerve de produse sanguine, sunt necesare în medie 350-400 de donatori de sânge pe zi.

Pentru că nu toți donatorii reușesc să ajungă la Centrul național de transfuzie a sângelui, echipele mobile ale centrului se deplasează în teritoriu. Colectări de sânge se organizează în diferite organizații sau instituții din capitală și din alte localități.

În urma campaniei de colectare care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie în instituțiile medico-sanitare, stocurile de produse sanguine au fost în ușoară creștere. Ritmul trebuie menținut.

Necesitatea anuală este de circa 75 de mii de donări. De sărbători și după, dar și în perioada vacanțelor sunt, de regulă, mai puține donări. De aceea, sunt binevenite campaniile de colectare, unde tradițional se reușește creșterea stocurilor, pentru a completa deficitul din alte perioade.

Spitalul Clinic Republican, Institutul Oncologic, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” sunt instituții cu un consum crescut de produse sanguine.

Silvia Roşca a menționat că populația este destul de receptivă și momentan sunt 195 de donatori voluntari permanenți.

Donatorul voluntar permanent de sânge este acea persoană care a donat de cel puțin patru ori pe an sânge sau de cel puțin 20 de ori plasmă, sau a făcut o donare de sânge raportată la cinci donări de plasmă cinci ani consecutiv.

Persoanele care vor să doneze sânge se pot informa despre criteriile de eligibilitate, precum și punctele de colectare, accesând pagina Centrului național de transfuzie a sângelui.

Directoarea CNTS recomandă persoanelor, înainte de procedura de donare, să mănânce bine, să nu consume alimente condimentate sau grase. Este interzis consumul de alcool și fumatul înainte de procedură.

Fiecare persona care a donat sânge primește un certificat cu codul donării, care poate fi prezentat la locul de muncă. I se acordă suplimentar două zile libere cu păstrarea salariului, ziua în care a donat și imediat următoare după donare. De asemenea, pentru recuperarea caloriilor pe care le-a pierdut în urma colectării, fiecare donator primește un set de produse alimentare.

Pentru donatorii voluntari permanenți de sânge şi/sau componente sanguine există și garanții sociale stipulate în legislație.

În luna aprilie urmează a fi inițiată o campanie de colectare în rândul studenților, inclusiv cu implicarea studenților din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dar și alte acțiuni menite să asigure stocuri suficiente în ajunul sărbătorilor de Paști.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.