Acasă Social Stare de urgență în sănătate publică din 30 noiembrie: Măsurile impuse

Stare de urgență în sănătate publică din 30 noiembrie: Măsurile impuse

0

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a instituit starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, transmite SafeNews.md cu referire la mold-strett.com

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a declarat după ședința CNESP premierul Ion Chicu.

Măsura a fost instituită la propunerea directorului Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) și este rezultatul evaluării indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, cât și reieșind din evoluția la nivel național a situației epidemiologice până la data de 27 noiembrie 2020, în mod special, creșterea numărului de persoane infectate la nivel național, precum şi creșterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară a măsurilor de prevenire, interacțiunea intensă şi mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ-teritoriale şi a sistemului sanitar.

La fel s-a luat în considerare că în toate unitățile administrativ-teritoriale este stabilit nivelul de alertă ”Cod Roșu”. În consecință Comisia națională extraordinară de sănătate publică constată că situația epidemiologică pe întreg teritoriul țării se agravează alarmant.

Astfel în scopul sporirii măsurilor aplicate de prevenire şi control a infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00.

Unităților de alimentație publică le-a fost interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inclusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.