Acasă Social Spînu: Până la final de an, apa potabilă din România va trece...

Spînu: Până la final de an, apa potabilă din România va trece Prutul

122
0

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și ministrul Mediului, Apei și Pădurilor, din România, Barna Tánczos, au semnat Protocolul de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii apeductului care va subtraversa Prutul.

Potrivit lui Spînu, primul proiect de acest tip va fi realizat între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova).

„Până la final de an, apa potabilă de calitate, produsă de ApăVital, va trece Prutul”, dă asigurări Spînu.

În context, ministrul moldovean a mulțumit pentru deschidere părții române, în mod special Președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. „Prin eforturi comune, vom îmbunătăți calitatea vieții populației, în special din zonele rurale în care vor fi construite apeductele”, adaugă ministrul.

La rândul său, Barna Tánczos a precizat că România va furniza apă potabilă pentru aproximativ 250.000 de persoane din patru orașe și 100 de comune din Republica Moldova.

Totodată, ministrul român a accentuat că, colaborarea dintre cele două state se bazează pe o relație istorică. 

„Apele sunt ale tuturor, trec peste granițele stabilite de om și creează viață pentru toți. Ceea ce se întâmplă prin acest proiect, este o normalitate.  Este, pe de o parte, un sprijin pentru Republica Moldova din partea statului român printr-o companie de apă, administrată de Consiliul Județean Iași. Este, în același timp, un sprijin într-o perioadă dificilă, pe care o traversează ambele țări, dar în mod special Republica Moldova pentru că, dincolo de problemele legate de apa potabilă, criza energetică afectează profund viața de zi cu zi a cetățenilor din această țară. Noi avem obligația de a-i sprijini pe vecini noștri cu energie electrică, cu gaze, cu lemn de foc, cu apă, cu tot ce putem oferi din partea statului român”, notează ministrul român într-un mesaj pe Facebook.

Investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România, ApăVital, iar Republica Moldova va achita costurile de racordare a localităților din zona în care va fi apeductul construit. 

Totodată, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală este în curs de implementare un proiect ce vizează construcția rețelelor de apeduct pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni care urmează să se conecteze la punctul de interconectare.

  • 1/8Spînu: Până la final de an, apa potabilă din România va trece Prutul
  • 2/8Spînu: Până la final de an, apa potabilă din România va trece Prutul
  • 3/8Spînu: Până la final de an, apa potabilă din România va trece Prutul
  • 4/8Spînu: Până la final de an, apa potabilă din România va trece Prutul
  • 5/8Spînu: Până la final de an, apa potabilă din România va trece Prutul
  • 6/8Spînu: Până la final de an, apa potabilă din România va trece Prutul
  • 7/8Spînu: Până la final de an, apa potabilă din România va trece Prutul
  • 8/8Spînu: Până la final de an, apa potabilă din România va trece Prutul

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here