Acasă Justiţie Spânzurătoare palestiniană în Moldova: Țara, condamnată din nou la CtEDO

Spânzurătoare palestiniană în Moldova: Țara, condamnată din nou la CtEDO

0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat R. Moldova într-un nou dosar pentru tratament inuman și degradant, după ce un tânăr a fost torturat de către polițiști, iar autoritățile au eșuat în investigarea plângerii acestuia.Prin urmare, CtEDO a obligat R. Moldova să-i plătească reclamantului suma de 12 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 850 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli, transmite SafeNews.md cu referire la ziarulnational.md

Potrivit Asociației „Juriștii pentru drepturile omului”, Evgheni Trocin, care s-a născut în anul 1988 în Durlești, suburbie a Chișinăului, a trecut prin „spânzurătoarea palestiniană” a polițiștilor din R. Moldova în timpul detenției preventive a acestuia.

Pe 10 iunie 2014, acesta a fost reținut și plasat în detenție preventivă, fiind suspectat de comiterea împreună cu altă persoană a unui omor.

Pentru a-și recunoaște fapta, Trocin a fost acoperit pe cap chiar pe coridorul Procuraturii Generale, dus într-un „garaj” și torturat de ofițeri de poliție.

„Acolo, unul dintre ofițerii de poliție ce purta balaclava a încărcat arma și a țintit-o în capul acestuia și i-a cerut să recunoască comiterea omorului imputat. El i-a spus reclamantului că, dacă refuză, va fi împușcat pentru o pretinsă încercare de evadare. Din moment ce reclamantul a refuzat să se conformeze, câteva persoane ce purtau balaclave au scos încălțămintea reclamantului și cătușele, au acoperit încheieturile și gleznele cu prosoape sau haine și l-au legat la spate cu funii și l-au suspendat de o bară metalică pe două mese (spânzurătoare palestiniană).

Ulterior, ofițerii de poliție au repetat cerința ca reclamantul să recunoască comiterea omorului. Reclamantul a refuzat din nou și ei i-au pus pe cap o mască antigaz, au atașat două fire de urechi și au început a-l electrocuta, în același timp acoperind conducta de aer a măștii antigaz și lovindu-l în cap cu o butelie de apă. Reclamantul și-a pierdut cunoștință de trei ori și după aproximativ 40 de minute de astfel de tratament a căzut de acord să scrie orice dictau ofițerii de poliție”, povestesc avocații calvarul prin care a trecut reclamantul.

În anii ce au urmat, polițiștii și procurorii din R. Moldova au făcut tot posibilul ca tânărul să nu poată demonstra că a fost torturat, justiția nu i-a făcut dreptate, iar Guvernul a negat la CtEDO faptele oamenilor legii, afirmând că urmele de pe corpul bărbatului ar fi fost „obișnuite” și provocate de cătușe.

Curtea de la Strasbourg a notat o serie de deficiențe în investigația realizată de către autoritățile R. Moldova și a considerat că acestea nu și-au onorat obligațiile de a investiga plângerea reclamantului privind maltratarea acestuia.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.