Iulia Navalnaia, soția opozantului rus Alexei Navalnîi, susține că a fost audiată la intrarea în Republica Moldova, iar apoi a fost filată în Chișinău.
Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Instagram, Iulia Navalnaia a sugerat că președinta Maia Sandu ar fi dispus ca ea să fie urmărită.
La rândul său, Președinția a declarat că s-a dispus investigarea și clarificarea situației de către instituțiile competente – atât în ceea ce ține de verificările la care a fost supusă la sosirea în țară, pe Aeroportul Chișinău, cât și în legătură cu pretinsa sa urmărire
Soția lui Alexei Navalnîi a relatat că, după ce a ajuns la punctul de control al pașapoartelor la frontiera Republicii Moldova, a fost escortată într-o cameră separată. Ea a întrebat de ce a fost reținută, însă polițistul de frontieră i-a spus că aceasta este o procedură obișnuită pentru cei care intră pentru prima dată în țară. Apoi, Navalnaia i-ar fi spus că are unde să se cazeze și că are bilet tur-retur. Chiar și așa, spune ea, nu a fost lăsată să plece, nu i s-a întors imediat pașaportul.
„Grănicerul a început să fotografieze cu bucurie fiecare pagină a pașaportului meu de pe telefonul său (sper că nu va lua un împrumut pe numele meu acum). După indignarea mea, mi-a fost returnat pașaportul și m-a întrebat: Ești sigură că vrei să intri în țara noastră?”
A doua zi, Iulia Navalnaia spune că a descoperit că un „tip cu poșetă” la ieșirea din hotelul în care s-a cazat, care vorbea la telefon. Când a ieșit, a constatat că el o urmărea.
„Mi-a plăcut în Chișinău. Am fost ca la Moscova: la graniță nu m-au lăsat să trec, și m-au urmărit”. În încheiere, aceasta s-a adresat pe președintei Republicii Moldova, Maia Sandu: „De ce să mă urmăriți?”
Președinția Republicii Moldova a reacționat la acuzațiile aduse de Iulia Navalnîi. Într-un comunicat de presă, Instituția a anunțat că s-a dispus investigarea și clarificarea situației de către instituțiile competente – atât în ceea ce ține de verificările la care a fost supusă la sosirea în țară, pe Aeroportul Chișinău, cât și în legătură cu pretinsa sa urmărire.
„Din 24 februarie, toți cetățenii străini din spațiul CSI sau din țări cu pericol de migrațiune sunt supuși unor proceduri suplimentare de control, la intrarea în Republica Moldova. Datoria instituțiilor este ca aceste verificări să fie făcute în strictă conformitate cu legea și cu o abordare corectă”, se arată în comunicat.
Nu se știe care este scopul vizitei Iuliei Navalnaia în Republica Moldova.
La scurt timp, pe acest caz s-a autosesizat și Poliția de Frontieră.
„După data 24 februarie, odată cu instituirea situației de urgentă legată de război în imediata apropiere de frontiera de stat a Republicii Moldova, la intrarea în țară toți cetățenii străini trec un control special, în contextul excluderii unor riscuri de securitate. Aceste verificări au fost extinse și asupra persoanei în cauză.
Procedura de control special la traversarea frontierei de stat este una pentru toți, excepții nu pot fi admise”, a precizat pentru Replica Media ofițera de presă a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.
Pe acest caz s-a autosesizat și Serviciul de Informații și Securitate.
SIS menționează că asupra cetățenei Federației Ruse nu au fost desfășurate măsuri speciale de investigații, inclusiv urmărirea vizuală a acesteia.
Totodată, urmare a informațiilor prezentate, SIS, în cooperare cu alte instituții de ocrotire a normelor de drept, a demarat o anchetă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor expuse de către Iulia Navalnîi.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.