Președintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că criza energetică și umanitară din regiunea transnistreană poate fi rezolvată foarte simplu de Rusia. Pentru asta, Gazprom trebuie să-și respecte angajamentele contractuale și să reia livrările în stânga Nistrului.
Igor Grosu a menționat că Rusia trebuie să respecte contractul semnat cu R. Moldova și să „nu țină ostatici și să nu chinuie 300.000 de oameni”, scrie deschide.md.
„Cei care au provocat această criză, mă refer la Rusia și Gazprom, au o soluție foarte simplă: să respecte contractul și să reia livrările gazelor pe malul stâng. Aceasta este unica soluție. Fără a inventa, fără a căuta scheme, pur și simplu ce au făcut ani de zile, respectând contractul, rezervând capacități, pentru a nu ține ostatici și chinui 300.000 de oameni”, a declarat Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a explicat și de ce nu este posibilă alimentarea regiunii transnistrene cu alt gaz decât cel oferit de Moscova.
„Putem și avem posibilitatea să găsim gaz și din alte surse decât de la Gazprom. Problema e în refuzul așa-ziselor autorități de la Tiraspol de a accepta gaz din alte surse”, a notat Grosu.
Regiunea transnistreană se află într-o criză energetică și umanitară acută începând cu 1 ianuarie, când Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în stânga Nistrului.
Săptămâna trecută, în urma unei vizite efectuate la Moscova, liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Rusia va relua livrările de gaze în regiunea transnistreană, sub formă de ajutor umanitar, iar volumele livrate vor fi suficiente pentru consumul cetățenilor și pentru activitatea întreprinderilor.
Ulterior, regimul separatist a anunțat că a semnat un contract-cadru de livrare a gazelor naturale cu compania Natural Gaz DC, deținută de afaceristul Arcadie Vicol. Gazul urma să fie contractat de pe bursele europene. Totuși, Chișinăul a subliniat că, în conformitate cu legea, livrări către malul stâng pot fi efectuate doar de Moldovagaz.
Vadim Krasnoselski a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar împiedica furnizarea gazelor în regiunea transnistreană. Totodată, acesta i-a cerut președintei Maia Sandu să facă tot posibilul „pentru a lăsa gazele naturale să intre în Transnistria”.
Într-un final, autoritățile separatiste au acceptat ca livrările de gaz să fie operate de Moldovagaz, însă cu o condiție: achiziția și transportul la hotarul cu R. Moldova trebuie să fie efectuate de companii terțe.
La 22 ianuarie, presa rusă a scris că livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană ar urma să fie reluate începând cu data de 1 februarie. Gazul pentru Transnistria ar urma să fie furnizat prin gazoductul „Turkish Stream”.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că Federația Rusă și așa-zisele autorități de la Tiraspol continuă să inunde spațiul informațional cu scenarii false și speculații despre aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.