Deputatul Alexandru Slusari face dezvăluiri cu privire la modul în care statul a fost deposedat de compania Air Moldova.Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, schema frauduloasă a putut fi identificată ca urmare a investigației comisiei parlamentare de anchetă condusă de deputatul Igor Munteanu.
„1. Datorii artificiale. În perioada 2013-2017 la Întreprinderea de stat Air Moldova a avut loc creșterea artificială a ritmului de cheltuieli în raport cu cel al veniturilor, în rezultatul cărora a fost compromisă în totalitate viabilitatea întreprinderii. Astfel persoane responsabile din cadrul entității, avănd o atitudine neglijentă, au gestionat ineficient activitatea întreprinderii, înregistrănd pierderi de 1, 283 mlrd lei. Pe acest subiect CNA a pornit pe data de 19.08.2019 cauza penală.
2. Procedura viciată de concurs. Complexul patrimonial unic ÎS Air Moldova a fost evaluat pe data de 17.07.2018, înainte de privatizare, în valoarea de 48,23 mln lei. Potrivit raportului Curții de conturi prețul de expunere a complexului s-a estimat la peste 300 mln lei, sau de 6 ori mai mult decăt valoarea propusă de Agenția Proprietății Publice. Așa zis concurs a fost aranjat pentru o sîngură compania – SRL Civil Aviation Group, înregistrat cu 12 zile înainte de depunerea ofertei.
În consecință, Comisia de concurs a admis neregulamentar oferta SRL Civil Aviation Group , deși ultima nu a prezentat copii ale situațiilor financiare pe perioada de gestiune anterioare autentificate de organul statistic teritorial, în lipsa unor indicatori de activitate economico-financiară cuantificabili, dar și a faptului că compania aeriană nu a avut experiența de activitate de antreprenoriat. Pe faptul concursului trucat Procuratura a pornit pe data de 06.03.2020 cauza penală. Dar îmi pare rău că pănă în prezent nimeni din fosta conducerea APP nu a fost pus sub acuzare.
3. Privatizarea în baza unor tranzacții financiare dubioase. La 28.09.2018 compania de asigurări „MOLDASIG” SA a efectuat 2 transferuri în suma totală de 59,22 milioane lei către SRL „Style Design Imobil” chipurile pentru procurarea a 55 % din acțiunile altei companii „Style Design Company” SA. ÎAmbele companii au fost fondate la 12 – 13.09.2018 de către doi cetățeni ruși – Roman MISHCHENKOV și Igor DULIGA, persoanele interpuse de Plahotniuc”, scrie Slusari.
Mai mult, deputatul susține că tot pe 28 septembrie, „Style Design Imobil” SRL a transferat ca împrumut suma menționată de 59,2 milioane de lei persoanei fizice Olga Evdochimova, care nu figurează ca fondator al unei persoane juridice şi nici nu are venituri salariale pe parcursul ultimilor ani, fiind interpusă.
„La rândul său, Olga EVDOCHIMOVA a retras în numerar de la MAIB în 2 tranzacții, 2,3 milioane de euro şi 13,25 milioane de lei (în total 58,7 milioane de lei). Tranzacțiile respective au avut loc după încheierea zilei operaționale – contrar cerințelor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului”, a menționat vicepreședintele Parlamentului.
Potrivit lui Slusari, „la data de 01 octombrie 2018 sumele bănești, în volum similar, au fost integrate în circuitul financiar de către co-fondatorul „Civil Aviation Group” SRL – Andrei IANOVICI (a.n. 25.07.1979), persoană din anturajul lui Ilan ȘOR, care a completat contul său deținut la MAIB – cu sumele de 2,26 milioane de euro şi respectiv 300 mii de euro (în total 50,2 milioane de lei)”.
„Andrei IANOVICI a acordat ca împrumut de la fondator suma de 50,05 milioane de lei către „Civil Aviation Group” SRL care, în aceeași zi, a transferat 49,8 milioane de lei către Trezoreria de Stat – ca plată pentru privatizarea ÎS „AIR Moldova”. CNA a pornit cauza penală pe aceasta tranzacția cu elemente de spălare de bani pe data de 26.07.2019. Șase persoane sunt puse sub învinuire, iar Andrei IANOVICI este fugar și a fost anunțat în căutare”, a precizat deputatul.
În context, Alexndru Slusari a menționat că în următoarele zile va prezenta mai multe alte scheme de sustragere a banilor în 2018-2019 din companiile de asigurări Moldasig și Asito în beneficiul lui Șor și Plahotniuc.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.