Alexandru Slusari, vicespeakerul Legislativului și fostul președinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R.Moldova și investigării fraudei bancare, susține că decizia Procuraturii Generale care a refuzat la toate capetele de acuzare aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare este, cel puțin, una stranie.
Potrivit parlamentarului, a fost demonstrat faptul că Platon, deși nu a participat direct la „furtul miliardului”, a fost unul dintre beneficiarii banilor sustrași ilegal din Banca de Economii (BEM).
„Pentru mine este o decizie stranie. Când procurorul general Stoianoglo a venit după ridicarea imunității deputatului Denis Ulanov (Partidul «ȘOR»), s-au adus mai multe acuzații, inclusiv faptul că în noiembrie 2014, când din BEM au fost scoase mai multe surse financiare pentru procurarea acțiunilor lui Platon de la Victoriabank. Este vorba despre 38%. Ulanov a fost acuzat că fiind avocatul lui Plahotniuc, a deschis mai multe companii offshore și efectua tranzacțiile”, a declarat Slusari pentru Deschide.MD.
Potrivit lui, la întrebările cum s-a regăsit în toate aceste scheme Veaceslav Platon și ce statut are, Alexandr Stoianoglo a refuzat să ofere un răspuns clar.
„Am întrebat atunci procurorul general ce caută în toată această schemă Platon? Potrivit lui Stoianoglo, banii au fost scoși din BEM de către Ilan Șor pentru Plahotniuc, iar Ulanov a fost intermediar. Totuși, banii ajungeau la Platon, el fiind unul dintre beneficiari. Platon cunoștea că banii din BEM sunt scoși ilegal pentru a cumpăra acțiunile lui de la Victoriabank. Stoianoglo a refuzat să răspundă, menționând că există ancheta care se ocupă de acest caz”, a declarat politicianul.
Slusari a menționat că mai mulți politicieni, precum Vlad Filat și Chiril Lucinschi, au fost trași la răspundere anume pentru utilizarea banilor extrași ilegal din BEM, nu și Platon.
„Deci, noi îi avem pe Plahotniuc, Șor și Ulanov care au scos banii din BEM. Acești bani au fost folosiți ilegal de Filat care a fost condamnat, pentru aceasta au încercat să-l condamne pe Chiril Lucinschi. Ambii au cunoscut de proveniența banilor. Atunci apare o întrebare, oare Platon nu a cunoscut de proveniența banilor? Atunci de ce Procuratura nu are întrebări în adresa lui?”, atrage atenția vicespeakerul.
Recent, în spațiul public a apărut informația că astazi, 28 mai, Procuratura Generală a renunțat la toate capetele de acuzare aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.
Decizia a fost anunțată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde avut loc o nouă ședință de judecată de examinare a cererei de revizuire, depusă în 2019, de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în dosarul care a fost condamnat la 18 ani de pușcărie cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.