Banca Naţională a Serbiei intenţionează să readucă pe teritoriul naţional întreaga rezervă de aur, care o valoare de aproximativ şase miliarde de dolari, pentru a asigura securitatea acestei rezerve în perioade de criză, informează Bloomberg, preluată de Agerpres.
Asta va face din Serbia prima ţară din Europa de Est care nu păstrează niciunul din lingourile sale de aur în hub-urile tradiţionale precum Elveţia, Marea Britanie şi SUA.
Potrivit cifrelor oficiale, la data de 16 iulie 2025, rezervele de aur ale Băncii Naţionale a Serbiei se situau la 50,05 tone, cu o valoare de piaţă de aproximativ 4,7 miliarde euro. Metalul preţios reprezintă în prezent 17,2% din totalul rezervelor valutare ale Serbiei.
În ultimii ani, Serbia a fost unul dintre cei mai activi cumpărători de aur din Europa. În 2024, Banca Naţională a Serbiei a adăugat 3,2 tone de aur la rezerva sa, şi de la începutul acestui an a achiziţionat peste 2,3 tone de aur.
SUA au cele mai mare rezerve de aur din lume, de 8.133 de tone, urmate de Germania, Italia, Franţa, Rusia şi China. În rândul cumpărătorilor recenţi, Polonia a fost lider din punctul de vedere al achiziţiilor de aur ale băncilor centrale în 2024, cu 89,5 tone, urmată de Turcia şi India.
În România, foștii parlamentari PSD Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus, în luna februarie 2019, un proiect de lege care prevedea ca Banca Națională a României să fie obligată să păstreze în țară cel puțin 95% din rezerva de aur.
După adoptarea legii în Parlament, președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii, iar proiectul a fost respins definitiv de Camera Deputaților în 27 aprilie 2021.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.