Jumătate din senatorii SUA – 25 de republicani şi 25 de democraţi – s-au unit marţi pentru a introduce sancţiuni care să fie impuse Rusiei dacă refuză să se angajeze în negocieri de bună-credinţă pentru pace cu Ucraina, relatează Reuters.
Sponsorii principali ai legislaţiei, senatorul republican Lindsey Graham şi senatorul democrat Richard Blumenthal, au declarat că aceasta ar impune sancţiuni primare şi secundare împotriva Rusiei şi a entităţilor care sprijină agresiunea rusă în Ucraina, dacă Moscova nu se angajează în negocieri sau dacă iniţiază un alt efort de subminare a suveranităţii Ucrainei după un acord de pace, scrie News.ro.
Proiectul de lege este un exemplu rar de bipartizanat în Congresul SUA, puternic divizat, şi vine în contextul în care preşedintele Donald Trump a părut să devină din ce în ce mai nerăbdător cu ceea ce a sugerat că ar putea fi tergiversarea din partea Moscovei a unui acord mai amplu pentru a pune capăt războiului.
„Sancţiunile împotriva Rusiei presupun taxe vamale ţărilor care cumpără petrol, gaze, uraniu şi alte produse ruseşti. Nu degeaba sunt dure”, au afirmat cei doi senatori într-un comunicat. „Opinia dominantă în Senatul Statelor Unite este că Rusia este agresorul şi că acest război oribil şi agresiunea lui Putin trebuie să înceteze acum şi să fie descurajate în viitor”, punctează ei.
În timp ce mulţi membri ai Congresului din ambele partide au sprijinit ferm Ucraina în lupta împotriva invadatorilor ruşi, tot mai mulţi dintre cei mai apropiaţi aliaţi republicani ai lui Trump au devenit mai reci de când partidul său a preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în urmă cu doi ani, iar apoi asupra Casei Albe şi Senatului în ianuarie.
De la începutul celui de-al doilea mandat, la 20 ianuarie, Trump a adoptat o atitudine mai conciliantă faţă de Rusia, care i-a neliniştit pe aliaţii europeni ai Washingtonului, în timp ce încerca să medieze încheierea conflictului din Ucraina, aflat de-acum în al patrulea an.
În Camera Reprezentanţilor a fost introdusă o legislaţie similară, de asemenea cu sprijinul atât al republicanilor, cât şi al democraţilor.
Susţinătorii proiectului de lege spun că acesta ar trece cu un sprijin covârşitor în ambele camere dacă liderii republicani ai Congresului ar decide un vot, dar deocamdată nu se ştie când ar putea avea loc acesta.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.