Republica Moldova a fost inclusă în lista de încredere a prestatorilor europeni de semnături electronice, iar documentele semnate digital în țară vor avea recunoaștere juridică în Uniunea Europeană. Viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a dezvoltării economice și digitalizării, susține că semnătura electronică va fi aliniată standardelor europene începând cu toamna acestui an, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.
În cadrul unei conferințe de presă comune cu vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, ministra Doina Nistor a anunțat inițierea procesului de recunoaștere reciprocă a semnăturilor electronice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit acesteia, începând din această toamnă, semnătura electronică din Moldova va fi ajustată pentru a corespunde standardelor europene.
Moldova recunoaște semnăturile electronice ale UE din 2021. Potrivit datelor oficiale, în Moldova sunt peste 300 de mii de utilizatori activi ai semnăturii electronice.
La rândul său, vicepreședinta executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație a Comisiei Europene, Henna Virkkunen, a remarcat că pe 2 iulie Moldova a fost inclusă în lista de încredere care a validat semnăturile electronice. Totodată, UE e pregătită să avanseze în acest proces.
În altă ordine de idei, oficialul european a declarat că atacurile cibernetice și interferențele din străinătate reprezintă o îngrijorare majoră pentru UE, dar și pentru Republica Moldova, motiv pentru care e nevoie de îngrijit infrastructura critică și procesele electronice. Sub acest aspect UE este în totalitate gata să sprijine securitatea alegerilor parlamentare din Moldova.
Henna Virkkunen a declarat că Uniunea Europeană se va asigura că orice achiziții ale Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice vor fi facilitate. Totodată, Moldova va putea solicita asistență din partea prestatorilor de servicii europeni, pentru a putea răspunde eficient în cazul unor incidente majore de securitate cibernetică.
„Confirmăm angajamentul de a continua colaborarea cât mai strânsă cu Moldova, sprijinind parcursul său către UE, iar digitalizarea și comunicațiile joacă un rol foarte important în acest parcurs și oferă beneficii pentru cetățeni și agenții economici”, a conchis Henna Virkkunen.
Vicepreședinta executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație a Comisiei Europene, Henna Virkkunen, se află pe 15 iulie în prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Oficialul are programate întâlniri și cu președinta Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.