Acasă Justiţie Selectivitate între sesizare și autosesizare// Reacția PG la solicitarea lui Țîcu de...

Selectivitate între sesizare și autosesizare// Reacția PG la solicitarea lui Țîcu de a se autosesiza în privința companiilor de transport care ar fi favorizate de autorități ca să aducă moldoveni din Federația Rusă

1

După ce deputatul ales pe listele blocului electoral ACUM, Octavian Țîcu, susține că a depus câte o interpelare către premierul R. Moldova, Ion Chicu și Comisia Situații Excepționale, dar și o solicitare către Procuratura Generală (PG) în care solicită informații cu privire la lista și numele companiilor, verificarea modului, dar și care sunt criteriile în baza cărora au fost selectate companiile care urmează să efectueze cursele internaționale pentru repatrierea cetățenior moldoveni, Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale a declarat pentru SafeNews.md că instituția pe care o reprezintă nu a fost de fapt sesizată.

Deocamdată, Procuratura Generală nu a recepționat o astfel se sesizare. În cazul în care o va primi, aceasta va fi examinată în modul stabilit de lege, a declarat purtătorul de cuvânt al PG.

După ce jurnalistul SafeNews.md a atras atenția că de fapt în adresarea publică pe care a făcut-o pe pagina sa de facebook, Octavian Țîcu a solicitat Procurorului General Alexandr Stoianoglo să se autosesizeze, Maria Vieru a ținut să facă trimitere la procedura de sesizare a organului de drept.

Prevederile legislației privind modul de sesizare a organelor de drept despre presupuse abuzuri sau abateri de la lege sunt valabile pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru deputaţii în Parlamentul Republicii Moldova. Până în prezent, instituția nu a recepționat vreo sesizare în acest sens, a puctat Vieru.

Totuși, procedura de sesizare a organului de drept este reglamentată de Art.262 și Art. 263 Cod de procedură penală. Articole care de fapt prevăd și autosesizarea din partea organului de urmărire penală sau a procurorului.

Nu este clar deocamdată care este motivul potrivit căruia Procuratura Generală refuză să se autosesizeze în urma informațiilor apărute în spațiul public. Or, practica demostrează că se poate, în unele cazuri.

MAI MULTE DETALII: DOC // Ce legătură are firma care va repatria cetățenii din Rusia cu ministrul Voicu? Octavian Țîcu cere PG să se autosesizeze

SafeNews.md amintește că luni, 13 aprilie, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis să aplice aceeași procedură ca și în cazul zborurilor charter pentru a repatria cetățeni R. Moldova pe cale terestră.

Pe 17 martie în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu prevenerirea riscului de infecție cu Covid-19. Ulterior, autoritățile au anunțat un șir de măsuri în acest sens, printre care și sistarea traficului aerian.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.