Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, a susținut astăzi, 27 ianuarie o conferință de presă în care a relatat despre necesitatea creșterii tarifului la gazele naturale.Astfel, potrivit acestuia, majorarea tarifelor la gazele naturale este inevitabilă, motivul fiind prețul de achiziție la gaz care a crescut semnificativ. Ceban susține că în următoarele luni, prețul mediu estimat de achiziție va fi de 620 de dolari.
Potrivit lui Vadim Ceba din aprilie anul trecut prețul de achiziție a început să crească, iar compania să înregistreze devieri negative tarifare. În total, cifra devierilor tarifare negative a ajuns la 2,6 miliarde lei. Cu toate acestea, Moldovagaz a depus efort și a acoperit aceste devieri, din aprilie până în septembrie și nu a cerut majorarea tarifului intern.
Astfel Moldovagaz trebuia încă în luna iulie să ceară majorarea tarifului la gazele naturale, respectiv prima majorare de tarif a fost aprobată în luna noiembrie. Ceban spune că urmează o nouă etapă de creștere tarifară din cauza creșterii achiziției la gazele naturale.
Conform unor infografice prezentate de Vadim Ceban, în perioada lunilor ianuarie – septembrie 2021, compania Moldovagaz a achitat integral costul gazelor naturale importate fără a majora tarifele.
Potrivit informațiilor, în luna ianuarie, prețul efectiv de achiziție a gazelor naturale este cu 2168,92 lei pentru mia de m3 mai mult, sau cu 21,3% decât tariful final aprobat pentru consumatorii casnici. Pentru tariful mediu ponderat, prețul este cu 3052,92 lei sau cu 32,8% pentru mia de m3.
Reprezentanții Moldovagaz au făcut și niște prognoze în cazul în care tariful rămâne neschimbat. Potrivit datelor, deficitul de mijloace financiare ar fi de 333 de milioane de dolari.
Astfel, costul de achiziție a crescut de la 82% până la aproape 85%. Alte costuri care sunt introduse în tarif, cum ar fi transportul, distribuția și respectiv furnizarea, Ceban spune că ponderea lor este minimă.
Vadim Ceban a declarat că pe 20 februarie am putea avea 164 milioane lei deficit de casă, care este unul gestionabil, dacă tariful majorat repetat se va aplica din ianuarie și nu din februarie. În caz contrar deficitul de casă nu va putea fi gestionat în mod independent.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.