În pragul deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând de o justiție constituțională puternică și care să asigure respectarea drepturilor fundamentale, dar și alinierea legislației la standardele europene. Mesajul a fost transmis de către prim-ministrul Dorin Recean la Conferința internațională dedicată celei de-a 30-a aniversări a Curții Constituționale (CC) a Republicii Moldova.
Șeful Guvernului a apreciat activitatea de trei decenii a CC, subliniind că, în contextul transformării și apropierii accelerate a Republicii Moldova de UE, instituția joacă un rol esențial, fiind garantul faptului că reformele noastre se sprijină pe temelia solidă a statului de drept. În același timp, premierul Dorin Recean a evidențiat amenințările la adresa democrației și sarcina dificilă a judecătorilor constituționali.
„Consolidarea statului de drept este un efort colectiv. Moldova, ca parte a familiei europene, își asumă acest efort cu toată responsabilitatea, Curtea Constituțională fiind un pilon de stabilitate în drumul nostru spre Europa”, a menționat șeful Executivului.
În context, prim-ministrul Dorin Recean și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de instituțiile europene în procesul de reformare a justiției.
„Viitorul nostru european este unul comun și el începe cu statul de drept”, a afirmat oficialul.
Genericul Conferinței este „Provocări contemporane în activitatea curților constituționale europene”. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Europei, în cadrul Proiectului comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Sprijin pentru reforma justiției în Republica Moldova”, reprezentând o platformă pentru discuții aprofundate asupra problemelor stringente cu care se confruntă curțile constituționale europene, inclusiv dinamica juridică, politică și socială complexă care influențează activitatea lor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.