Acasă Istorii din spatele culisei Șefa Comisiei „Laundromat”: Procuratura ascunde evenimente și fapte ale unor personaje din...

Șefa Comisiei „Laundromat”: Procuratura ascunde evenimente și fapte ale unor personaje din „Laundromat”

0

Procuratura, condusă de Alexandr Stoianoglo, ascunde anumite evenimente și fapte ale unor personaje din dosarul numit generic „Laundromat”, iar la momentul producerii acestei operațiuni de proporții de spălare a banilor prin Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, care era pe atunci președinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, cunoștea despre acest fapt.

Acestea sunt principalele concluzii care reies din audierile ședinței din 3 februarie a Comisiei de anchetă privind Laundromatul, în cadrul căreia a fost audiat ex-deputatul PLR, Valeriu Saharneanu, fost membru al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică.

În debutul ședinței, deputata Inga Grigoriu, șefa Comisiei „Laundromat” a declarat că activitatea comisiei a ajuns la jumătate, fiind acumulat un volum mare de informații. Grigoriu a subliniat că Procuratura Anticorupție refuză să ofere informații, iar acest fapt ar fi cauzate de o serie de discuții purtate de persoane ierarhic superioare – din Procuratura Generală.


„Procuratura, în loc să se ocupe de acest dosar, încearcă să spele imaginea unui personaj eliberat de curând cu care are anumite întrevederi nocturne. În acest dosar, numit generic „Laundromat”, procuratura ascunde anumite evenimente și fapte ale unor personaje”, a declarat Grigoriu.

Solicitat să se expună dacă Stoianoglo, în calitate de deputat și șef al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, cunoștea atunci despre tranzacțiile dubioase, Valeriu Saharneanu a admis că actualul procuror general era la curent cu ce se întâmpla.



„Eu cred că dl Stoianoglo ceva ascunde. Ca și deputat el cunoștea multe lucruri, eram colegi”, a afirmat Saharneanu, care a mai spus că, în opinia sa, procuratura face prea puțin ca să elucideze cazul.


Precizăm că, anterior, Stoianoglo a declarat că a aflat doar din presă despre Laundromat. De menționat că, în perioada spălării banilor prin RM, Alexandru Stoianoglo ca și șef al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică era membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate, structură care era foarte informată bine în acest sens.

În cadrul audierilor, ex-deputatul Valeriu Saharneanu a mai spus că i se pare straniu că dosarul coruperii deputaților cu bani proveniți, potrivit unor informații, din Laundromat, arătând că Procuratura este responsabilă de acest fapt.

„Mă miră foarte mult că a fost clasat dosarul privind coruperea deputaților și toată degringolada asta cu eliberarea lui Platon și a lui Filat. Acestea sunt lucruri care au convenit lui Dodon și nu au convenit Republicii Moldova. El este procuror general, care trebuie să aibă răspundere în fața acestor fapte. O discreditează pentru că corupția este problema principală a țării. Or, inacțiunea este pasibilă de a fi judecată și condamnată”, a declarat Saharneanu.


Amintim că prin sistemul bancar moldovenesc din Rusia au fost spălați peste 22 mlrd. de dolari, iar unul dintre principalii autorii acestei scheme de proporții a fost Veaceslav Platon, cunoscut și ca raiderul nr.1 din CSI. Acesta a fost condamnat la închisoare, însă a fost eliberat în vara anului trecut la insistența procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care declara recent despre dosarul „Laundromat” că nu ar exista probe. Precizăm că în schema de spălare a banilor a fost implicată „Moldindconbank”, instituție bancară care era asociată lui Platom

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.