Ședința de marți a Consiliului Superior al Magistraturii a fost contramandată, după ce patru membri ai CSM au votat împotriva aprobării ordinii de zi. În cadrul ședinței urma să fie analizată inclusiv cererea judecătorului Petru Moraru de remitere a dosarului său la Colegiul pentru Selecție și Cariera Judecătorilor, subordonat CSM, pentru promovarea în funcție administrativă. Moraru a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii dubioase în dosare scandaloase și a figurat pe parcursul anilor în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice.
Membra Consiliului, Mariana Timotin, a declarat că va vota împotriva aprobării ordinii de zi a tuturor ședințelor până se va reveni la agenda din 28 iulie a CSM, votată și suspendată, potrivit ei, unilateral. Președintele interimar al Consiliului a menționat că ședința de azi nu mai are sens și a declarat-o închisă. El a calificat refuzul mai multor membri ai CSM de a vota agenda ședinței drept sabotaj.
Petru Morarueste magistrat din 2003. Timp de 11 ani a activat la Judecătoria Cahul, fiind în ultimii patru ani preşedintele instanţei. De acolo, în 2015, a fost promovat direct la Curtea Supremă de Justiţie. Doi ani mai târziu a fost detașat la CSM. În 2015, magistratul a ajuns în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate. Instituţia a verificat atunci dacă judecătorul a inclus toate bunurile şi veniturile în declaraţia de avere din anul 2013. În acea perioadă, Petru Moraru nu a indicat mai multe bunuri. Membrii Comisiei au clasat însă cauza. „Ţinând cont de explicațiile persoanei supuse controlului și de faptul că omisiunile admise în conținutul declarației depuse nu s-au produs cu rea-credință, totodată fiind inexistentă situația de diferență vădită între veniturile realizate pe parcursul anului 2013 și proprietatea dobândită în aceeași perioadă, se constată lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2013 de către Petru Moraru”, a motivat CNI.
Moraru a fost vizat într-o anchetă CIJM despre afacerea magistraților cu apartamente. „În timp ce unii judecători au vândut apartamentele pe care le-au obținut la prețuri mai mici decât cele de pe piață, alții le-au făcut cadou rudelor și apropiaților lor. Este și cazul membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Petru Moraru, care a donat fiului său, care are același nume și prenume, un apartament de 74,2 metri pătrați. Este vorba despre o locuință din blocul situat pe str. Hristo Botev 6, construit pentru magistrații fostei Judecătorii a sectorului Râșcani al Capitalei și ai Curții Constituționale. În urma unui contract privind investiţiile în construcţii, în iulie 2017, apartamentul, evaluat la 505 mii de lei, a intrat în proprietatea membrului CSM și a soției sale. Locuința a fost înregistrată la Cadastru la 24 iulie, iar trei săptămâni mai târziu a fost trecută, cu titlu de donație, pe numele fiului magistratului. Tot pe numele acestuia este înregistrat un alt apartament, de 74,2 metri pătrați, situat pe strada Trandafirilor. Locuința a fost cumpărată de Petru Moraru în noiembrie 2013 și vândută oficial, la începutul lui iunie 2014, fiului său”, scriau jurnaliștii.
Petru Moraru a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii dubioase în dosare scandaloase. În 2015 a făcut parte din completul de judecători care i-a achitat pe Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, şi Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, în dosarul 7 aprilie 2009.
Precizăm că Petru Moraru s-a înscris în luna iulie în competiția pentru funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului Penal al CSJ. În ziua desfășurării concursului, acesta a anunțat că își retrage cererea de participare.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.